SEGRE

TURISME NEU

Esquiadors sense estació a la Vall Fosca

La Torre de Capdella estrena aquest hivern recorreguts d'esquí sense remuntadors a la muntanya de Filià || On van quedar inacabades fa més d'una dècada les obres per a pistes i un telecadira

La base del telecadira inacabat a Espui.

La base del telecadira inacabat a Espui.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Esquiadors baixen aquest hivern pels pendents nevats de la muntanya de Filià, on es conserven les primeres obres d’una estació d’esquí que va quedar inacabada fa més d’una dècada al fer fallida el promotor. L’ajuntament de la Torre de Capdella ha senyalitzat trajectes per a la pràctica de l’esquí de muntanya (skimo), una modalitat sense remuntadors que exigeix ascendir a peu per després lliscar sobre la neu sobre esquís o en taula de snowboard.

L’afluència d’esquiadors al llarg de l’hivern a la Torre de Capdella ha estat constant, encara que limitada per les restriccions a la mobilitat per la Covid. Els recorreguts d’esquí de muntanya no coincideixen amb el de les pistes de l’estació inacabada, amb la base i pilones d’un telecadira que mai no es va estrenar. L’ajuntament, per la seua part, donarà a conèixer aquestes rutes a través de sortides guiades amb raquetes aquest mes. Fonts municipals van apuntar que, d’aquesta manera, pretenen desestacionalitzar l’afluència de turistes, ara concentrada majoritàriament en els mesos d’estiu.

Aquesta iniciativa arriba en un moment de creixent popularitat de l’skimo. Les estacions de FGC, Port Ainé, Espot i Boí Taüll venen forfets per practicar aquesta modalitat d’esquí, amb recorreguts senyalitzats i un accés limitat als remuntadors. Així mateix, des de fa anys poden veure’s esquiadors a les pistes d’estacions clausurades com la Tuca, a Vielha; i Llessui, a Sort.

Malgrat impulsar la pràctica de l’esquí de muntanya, el consistori de la Torre de Capdella mai ha renunciat a reprendre l’estació inacabada. El projecte batejat com Vallfosca Mountain Resort havia d’incloure hotels i un miler d’habitatges de segona residència al nucli d’Espui.

Tanmateix, la fallida del promotor, l’antic gegant immobiliari Martinsa Fadesa, va donar pas a un procés de liquidació que fa anys que és en curs i encara no té data d’acabament. Precisament, els administradors concursals han posat en marxa aquesta setmana una nova subhasta d’actius de l’antiga immobiliària, després de licitacions anteriors que van provar de vendre el sòl urbanitzable per a habitatges i hotels d’Espui.

Un complex d’esquí vinculat a mil pisos a Espui La construcció de l’estació de Vallfosca formava part d’un resort amb un miler de pisos de segona residència i hotels a Espui. L’ordenació urbanística de la zona només permet construir habitatges si es fa de forma paral·lela a les pistes d’esquí, abandonades després d’una inversió milionària.

La base del telecadira inacabat a Espui.

La base del telecadira inacabat a Espui.LLEONARD DELSHAMS

tracking