SEGRE

INFRAESTRUCTURES CARRETERES

Les obres del túnel del coll de Lilla duraran encara dos anys més i costaran 143 milions

Conclou la perforació de les galeries, que hauran d'obrir a finals del 2022 || Formen part del tram de cinc quilòmetres entre Valls i Montblanc, i l'Estat ja prepara l'enllaç de l'N-240 i l'AP-2

Ábalos, just després de la perforació dels dos extrems del túnel, a la boca est.

Ábalos, just després de la perforació dels dos extrems del túnel, a la boca est.E. FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les obres del túnel del coll de Lilla duraran encara dos anys més i hauran de finalitzar a finals del 2022. Així ho va anunciar ahir el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, després de finalitzar la perforació de les boques des de Valls i Montblanc. El ministre, José Luis Ábalos, va presidir l’acte de la calada de les galeries.

El túnel, d’1,5 quilòmetres de longitud, està format per dos galeries de dos carrils cada una. Forma part del quart i últim tram de l’autovia entre Valls i Montblanc, de 5,1 quilòmetres, la inversió total del qual ascendeix a 143 milions d’euros. Els treballs d’aquest pas subterrani es van ajornar a mitjans del 2017 al detectar-se argiles expansives al subsol, un imprevist que va obligar a modificar el projecte per assegurar-ne l’estabilitat. Això va encarir les obres, que van passar dels 80 milions pressupostats a 115.

Ábalos va destacar que les obres del túnel suposen una gran fita i permeten “connectar el territori i generar oportunitats d’exportació i desenvolupament”. Va afegir que aquest eix de l’A-27 “connecta l’economia de les comarques d’interior amb la capacitat exportadora del port de Tarragona i la connexió viària i ferroviària de tot l’est peninsular”.

Per a l’excavació del túnel, de gran complexitat tècnica ateses l’alternança i la varietat de materials travessats (pissarres i pedres sorrenques i calcàries, entre d’altres), s’han executat les dos galeries de forma simultània. Per a això s’han fet servir diferents mètodes d’excavació, tant per mitjans mecànics com amb voladures. La galeria estarà digitalitzada i tindrà un nou centre de control a Valls. També s’ha acabat la desviació provisional de l’N-240 al nucli de Lilla. Ábalos va avançar que el ministeri treballa per treure a concurs la redacció del projecte del tram final de l’autovia, entre l’enllaç de Lilla i l’enllaç amb l’AP-2 a Monblanc.

L’autopista de Lleida, lliure de peatges a l’agostA l’agost quedarà lliure de peatge l’AP-2 entre Saragossa i el Vendrell, que inclou Lleida; i l’AP-7 entre la Jonquera i Tarragona. Són 474 quilòmetres que reben 13 milions de vehicles a l’any i els usuaris dels quals deixaran de pagar 500 milions anuals. Al suprimir el peatge, el Govern no donarà continuïtat a l’A-27 a Lleida. Només es planteja doblar la calçada de l’N-240 de Lleida a les Borges.

Inversió pública i privada per millorar carreteresÁbalos va avançar la posada en marxa el model d’inversió publicoprivada en carreteres i que està en informació pública l’estudi de viabilitat de la millora de l’autovia A-7 entre Alacant i Múrcia. Va destacar la inversió del ministeri a Catalunya el 2020, que va ascendir a més de 800 milions. L’Estat treballa els projectes de la variant de la Pobla de Segur (N-260) i a l’N-230 a Sopeira.

Ábalos, just després de la perforació dels dos extrems del túnel, a la boca est.

Ábalos, just després de la perforació dels dos extrems del túnel, a la boca est.E. FARNELL

tracking