SEGRE

AGRICULTURA RECLAMACIONS

Queixes al Govern perquè veta cremar les branques trencades pel Filomena

Denuncien que si no les retiren poden propagar paràsits als arbres sans

Branques a l’espera de ser recollides a Bovera.

Branques a l’espera de ser recollides a Bovera.A.B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat veta que els agricultors afectats pel temporal Filomena cremin a les seues finques les branques d’oliveres caigudes i tallades arran de la borrasca del passat 9 de gener al Segrià i les Garrigues. Es tracta d’una prohibició temporal a conseqüència d’un episodi de contaminació atmosfèrica al pla de Lleida, segons va corroborar Agricultura. La conselleria va indicar que no donarà permisos per a cremes fins que disminueixi la concentració de partícules a l’aire. Aquesta situació ha indignat els pagesos, que s’esperen per retirar les branques apilades a les seues parcel·les.

L’alcalde de Bovera, Óscar Acero, va explicar que la crema de les branques caigudes és vital, ja que aquest material afavoreix la proliferació de paràsits que poden passar a les oliveres sanes i matar-les. Es tracta d’una feina que s’ha de fer in situ i a mà, perquè les branques són en bancals esglaonats en els quals no pot entrar maquinària.

L’alcalde de Granyena i responsable del sector de JARC, Francesc Esquerda, va apuntar que, després de setmanes de sanejament dels arbres i valoracions de danys, ara es podrien portar a terme les cremes però “ens ho impedeixen”. Va afegir que el motiu de la concentració de partícules a l’aire és l’entrada de la massa d’aire procedent de l’Àfrica.

Pere Roqué, d’ASAJA, va reclamar permisos especials per netejar els camps.. Tots van qualificar la mesura d’arbitrària, ja que en pobles pròxims de Tarragona sí que fan cremes malgrat que la situació atmosfèrica és idèntica a la de Lleida. Ho van atribuir que “allà no hi ha estacions de mesurament” de la contaminació.

tracking