SEGRE

ADMINISTRACIÓ POLÈMIC CONCURS

El TSJC anul·la l'adjudicació de l'ampliació de l'abocador del Segrià a Romero Polo

El Tribunal insta el Consorci de Residus a contractar l'UTE que va recórrer, de FCC i Arnó, i porta el concurs a Fiscalia || Les obres i la gestió tenen un valor estimat en 122,4 milions d'euros

Una excavadora en els primers moviments de terres el 2017.

Una excavadora en els primers moviments de terres el 2017.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha estimat un recurs presentat per Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) i Benito Arnó i ha anul·lat l’adjudicació de l’ampliació de l’abocador del Segrià a Montoliu que va fer de forma definitiva el maig del 2017 el Consorci de Residus del Segrià. Aquesta entitat està formada pel consell comarcal, la Paeria i la Generalitat, que van encarregar les obres i la gestió de l’abocador per un termini de 10 anys, prorrogable a 10 més, a l’UTE formada per Romero Polo i Valoriza en un contracte d’un valor estimat en 122,4 milions d’euros.

El procés d’adjudicació del concurs va ser un dels més llargs en la tramitació d’obra pública a Lleida, ja que va arrancar dos anys abans, i molt polèmic després de derivar en diversos recursos de les empreses excloses pel Consorci. La sentència del Tribunal anul·la també la resolució del Tribunal Català de Contractes Públics que va rebutjar el recurs de FCC i Arnó contra l’adjudicació.

El procés va quedar parat entre l’estiu del 2017 i el febrer del 2018 mentre aquest tribunal resolia els recursos. De les sis unions d’empreses que van licitar el 2015, tres van apel·lar davant del tribunal administratiu i aquest va rebutjar tots els recursos, amb la qual cosa l’adjudicació es va considerar ferma.

L’abril del 2018, FCC i Arnó van recórrer al Tribunal Superior de Justícia, que amb la seua sentència, a la qual ha tingut accés aquest diari, posa en qüestió totes les obres dutes a terme fins ara i les que encara s’estan desenvolupant. A més d’anul·lar les resolucions del Consorci de Residus i del Tribunal de Contractes Públics, la sentència declara “el dret de l’autora (FCC i Arnó) que se li adjudiqui l’esmentat contracte, requerint el Consorci als efectes que emeti la resolució d’adjudicació i formalitzi el contracte”. La sentència és recurrible en cassació i imposa els 2.000 euros de costes a les demandades.

La decisió es basa en bona mesura en un informe extern encarregat per la taula de contractació a la consultora Inalba, que va puntuar l’oferta de FCC i Arnó per sobre de la de Romero Polo i Valoriza. El Tribunal considera que la taula de contractació “va modificar molt substancialment” la valoració tècnica de l’oferta de FCC i Arnó en relació amb la qualificació de la consultora externa, que estava “sòlidament motivada”. Inalba havia redactat precisament el projecte bàsic que va utilitzar el Consorci de Residus per al concurs.

La sentència incideix que hi va haver una “falta de consistència dels motius al·legats per la taula de contractació per capgirar la valoració tècnica”, per la qual cosa “entenem procedent deduir testimoni de particulars al Ministeri Fiscal als efectes oportuns”. El TSJC estima així un dels tres arguments de FCC i Arnó, sobre la valoració incorrecta de les ofertes, mentre que en descarta altres com la caducitat de l’adjudicació pel temps que va suposar.

El projecte ja és a la recta final al cap de quatre anys d’obres El projecte de Montoliu, que incloïa les obres d’ampliació de l’abocador i la seua gestió per un termini inicial de 10 anys, es va adjudicar el 2017 per un import que el consell del Segrià va estimar llavors en 40 milions d’euros. El valor estimat del contracte quan va sortir a concurs (2015) era de 122,4 milions.

Fonts pròximes van indicar que algunes de les obres ja han finalitzat i d’altres s’han d’acabar a l’estiu, per la qual cosa ara s’obren dos interrogants: si la sentència es recorrerà i, en cas contrari, com s’executarà, tenint en compte que les obres ja són a la recta final. Queda pendent la gestió de les instal·lacions.

Una excavadora en els primers moviments de terres el 2017.

Una excavadora en els primers moviments de terres el 2017.SEGRE

tracking