SEGRE

GESTIÓ RESIDUS

Primeres targetes que identifiquen

N'entreguen 63 de les 130 previstes juntament amb equips per facilitar el reciclatge

Una família de les Avellanes que ahir va anar a recollir la seua targeta per obrir els contenidors.

Una família de les Avellanes que ahir va anar a recollir la seua targeta per obrir els contenidors.AMADO FORROLLA

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tècnics del consell comarcal de la Noguera van entregar ahir les primeres targetes que identifiquen els veïns de les Avellanes al tirar les escombraries, ja que són necessàries per obrir els contenidors. Se’n distribuiran 130 juntament amb equips per facilitar el reciclatge, que inclouen un cub per als rebutjos orgànics, bosses compostables i un embut per a l’oli domèstic.

Fonts del consell de la Noguera van explicar que la setmana que ve canviaran els contenidors de les Avellanes. Totes les cases de la població tindran una targeta per obrir els contenidors d’envasos, paper, vidre, residus orgànics i els no reciclables (fracció resta). Registraran quants cops cada veí obre cada contenidor, la qual cosa permetrà saber de forma aproximada si separa correctament les escombraries.

Aquesta setmana vinent es començaran a canviar els contenidors de les dos illes de la població

Aquesta és una prova pilot que el consell du a terme amb l’Agència de Residus (ARC) i podrà estendre’s a tota la comarca. Les targetes són la primera fase del projecte i l’objectiu és avançar cap a un rebut de les escombraries que variï en funció de quanta brossa genera i recicla cada usuari.

La mitjana de reciclatge de residus a la Noguera es va situar el 2020 en un 41%, un 2% més respecte a l’anterior exercici, segons el consell. Aquest percentatge és una mica inferior a la mitjana catalana, del 45%, encara que varia d’un municipi a l’altre. Així, 14 localitats de la Noguera han superat el 50% en el reciclatge i una ha arribat al 58%. Sis més superen la mitjana catalana i les deu restants estan per sota del 45%.

Es tracta d’una iniciativa pionera a Lleida, si bé va tenir un precedent. El 2017 hi va haver una prova pilot similar a l’Alt Urgell, si bé allà van fer servir una aplicació de telefonia mòbil en lloc d’una targeta per identificar els veïns en el moment d’obrir els contenidors. Una vegada finalitzada la prova, no va tenir continuïtat per falta d’ajuts de la Generalitat. També al Pla d’Urgell s’està plantejant implementar aquest sistema a Vilanova, Sidamon i el Palau d’Anglesola, malgrat que no serà fins a la primavera. Mollerussa, que tenia previst afegir-se a la prova, no ho farà al no ser compatible amb la recollida d’escombraries de la capital.

tracking