SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

El polèmic projecte de l'abocador de Seròs torna a Urbanisme al rebutjar-lo la justícia

La comissió de Lleida haurà d'emetre un primer informe sobre si és viable || A petició de l'ajuntament, que s'hi oposa amb altres municipis del Segrià després de conèixer que un nou promotor l'ha reprès

Manifestació el 2013 contra l’abocador a Lleida.

Manifestació el 2013 contra l’abocador a Lleida.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El polèmic projecte de l’abocador de residus industrials de Seròs torna a estar sobre la taula d’Urbanisme, quatre anys després que, el 2017, el Tribunal Superior de Justícia de Cataluna (TSJC) declarés nul·les les autoritzacions que la Generalitat li va atorgar el 2013. La comissió de Lleida haurà d’emetre la setmana que ve un primer informe sobre si, d’acord amb la normativa, és possible o no construir-lo. Ho farà a petició de l’ajuntament de Seròs, segons van corroborar fonts municipals. L’actual govern local de JxCat s’oposa a aquesta instal·lació, i també municipis veïns com els de Maials i Almatret.

Fa ja un any, el març del 2020, el conseller de Territori, Damià Calvet, va informar els alcaldes del Segrià que un nou promotor, el grup TMA, havia reprès el projecte i havia començat a aportar documentació per reprendre els tràmits davant de la Generalitat. Això va ser motiu de preocupació al sud de la comarca, que es va mobilitzar anys abans en contra d’aquest abocador.

L’anunci del conseller va arribar pocs dies abans que es declarés el primer estat d’alarma a Espanya per la Covid-19, que va suposar el confinament domiciliari de gairebé tota la població i la interrupció durant mesos dels tràmits administratius a partir del 15 de març. Això va suposar un llarg parèntesi en què l’ajuntament de Seròs no va tornar a tenir notícies sobre l’abocador.

Fonts de Territori van apuntar que no hi haurà un posicionament oficial d’Urbanisme respecte a aquesta instal·lació fins que la comissió de Lleida el debati. Malgrat les sentències del TSJC, l’ajuntament de Seròs va aprovar el 2015 un pla d’ordenació urbanística (POUM) que inclou també la construcció de l’abocador.

A diferència del pla especial urbanístic anul·lat per la justícia, el POUM no ha estat impugnat i està en vigor, la qual cosa podria obrir la porta a reprendre el projecte..

L’abocador de Seròs es planteja de nou quan ja funciona un altre que també va despertar rebuig al sud del Segrià: el de Riba-roja, que va entrar en servei fa més d’un any malgrat les mobilitzacions per intentar aturar les obres.

Actualment, la Generalitat estudia la possibilitat de portar a aquesta instal·lació tots els rebutjos de l’abocador de Vacamorta, a Girona, una instal·lació que ha de desmantellar arran de sentències judicials.

El Segrià avalua la decisió que anul·la l’adjudicació del dipòsit comarcal

El Consorci de Residus del Segrià ha començat a avaluar la sentència del TSJC que declara nul·la l’adjudicació de les obres per ampliar l’abocador comarcal de Montoliu de Lleida i explotar-lo durant deu anys, prorrogables deu anys més (com va avançar SEGRE dissabte). L’organisme públic que reuneix la Generalitat, el consell i la Paeria de Lleida va adjudicar el contracte el 2017 a la unió temporal d’empreses (UTE) formada per Valoriza i Romero Polo, que han dut a terme des d’aleshores l’ampliació del dipòsit de residus, gairebé acabada.

Ara, la sentència judicial exigeix adjudicar la contractació a l’UTE formada per FCC i Arnó i porta el concurs a la Fiscalia, al constatar que no es va tenir en compte la valoració “experta” de les ofertes d’una consultora externa; i que es van fer servir criteris que no figuraven al plec de clàusules. El Consorci de Residus preveu reunir-se en breu per abordar aquest tema.

tracking