SEGRE

SERVEIS AIGÜES

La Mancomunitat de les Garrigues projecta una nova potabilitzadora

Vol instal·lar-la a prop del pantà de l'Albagés i deixar de captar l'aigua d'Utxesa || Per millorar la qualitat de l'aigua i reduir la despesa que suposa bombar-la

El pantà de l’Albagés, ara en proves de càrrega.

El pantà de l’Albagés, ara en proves de càrrega.MAITE MONÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mancomunitat de les Garrigues, que subministra aigua potable a una vintena de municipis d’aquesta comarca i del Segrià, ha fet els primers passos per construir una nova planta potabilitzadora a prop del pantà de l’Albagés que substitueixi l’actual, a Sarroca de Lleida. L’entitat ha iniciat els tràmits per redactar el projecte d’aquesta nova instal·lació. D’aquesta manera, esperen millorar la qualitat del proveïment i reduir els costos que suposa tractar-lo i fer-lo arribar als pobles.

La potabilitzadora forma part del projecte per captar aigua de l’embassament de l’Albagés en lloc del d’Utxesa. El cabal d’aquest últim ha registrat en ocasions excés de nitrats, cosa que obliga a utilitzar filtres de carboni per depurar-la.

Es tracta d’un procés de tractament costós, que se suma a una elevada despesa en electricitat per bombar el cabal. El president de la Mancomunitat, Francesc Esquerda, va explicar que les factures elèctriques dels bombatges suposen la meitat del pressupost de l’entitat, d’uns 700.000 euros a l’any.

Captar i tractar l’aigua a l’Albagés permetria canalitzar l’aigua per gravetat i suprimir part de les bombes que fan arribar l’aigua als pobles. Esquerda va explicar que ja han mantingut converses amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i amb l’empresa estatal Acuaes per analitzar els costos i actualitzar una memòria ja redactada, que s’haurà de convertir en avantprojecte.

Beure l’aigua del pantà de l’Albagés, al riu Set, és una prioritat de la Mancomunitat de les Garrigues des de fa anys i que ara veu possible, ja que l’embassament està acabat i s’estan duent a terme les proves de càrrega. Val a recordar que el temporal DANA de finals del 2019 va fer malbé captacions i canonades i que molts pobles van haver de beure aigua de cisternes durant diversos dies, primer per la terbolesa del cabal i després pels treballs de reparació.

L’organisme ja està en converses amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, ACA i Acuaes

El concurs té un pressupost de 350.000 euros anuals durant cinc anys prorrogables per subministrar els municipis de

l’Albagés, l’Albi, Alcanó, Aspa, Bellaguarda, Bovera, Cervià, el Cogul, l’Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, la Granadella, Granyena, Juncosa, Llardecans, Maials, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, Sarroca, el Soleràs, Tarrés, els Torms, Torrebesses, el Vilosell i Vinaixa.

Liciten la gestió del proveïment que des del 1989 és en mans de Sorea

La Mancomunitat d’Aigües ha licitat l’explotació del subministrament, que des del 1989 està en mans de Sorea.

tracking