SEGRE

CIÈNCIA INVESTIGACIONS

Els Pallars i l'Alt Urgell, els més ben preparats contra la Covid

Presentació de la investigació a la Diputació de Lleida.

Presentació de la investigació a la Diputació de Lleida.DIPUTACIÓN DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup d’investigació sobre Genètica de Malalties Complexes de la UdL-IRBLleida, dirigit pel doctor Joan Fibla, va presentar ahir a la Diputació de Lleida el resultat de la investigació Projecte Genpir, en què es va analitzar la diversitat genètica de les poblacions humanes del Pirineu català i gràcies a la qual es van determinar els perfils de risc genètic territorial a malalties comunes, proporcionant una visió actual de la susceptibilitat a patologies com ara el càncer, la malaltia coronària o la diabetis.

D’aquesta manera, la variabilitat genètica de la població del Pallars-Alt Urgell, comparada amb la de Garrotxa-Ripollès, tindria certs avantatges a l’hora de generar defenses contra la Covid-19 en els seus casos més greus.

La investigació s’ha desenvolupat a partir d’una mostra de 925 residents, dels quals van seleccionar un total de 435 persones que tenien pares i avis nascuts a les comarques pirinenques.

S’ha de destacar que aquest projecte és la continuació del treball iniciat l’any 2011 pel doctor Pedro Moral, de la Universitat de Barcelona, i que també ha comptat amb el suport de l’Àrea de Salut de la Diputació de Lleida i de diversos hospitals del Pirineu, que van ser els encarregats de recollir les diferents mostres.

El 25% de la població del Pirineu, amb herència oriental

Aquesta informació es va contrastar amb les dades genètiques de 3.936 individus procedents de 76 poblacions humanes d’arreu del planeta, i donen com a resultat que, pel que fa a característiques genètiques de la població del Pirineu, el 66 per cent són pròpies dels europeus; un 25 per cent de l’orient; i la resta, d’Àsia i de l’Àfrica. En aquest sentit, es va assenyalar també que la presència de riu Segre hauria fet de força natural per evitar d’aquesta manera l’expansió d’alguna d’aquestes variants.

tracking