SEGRE

POLÍTICA EXILI

Serret torna a Vallfogona des de Brussel·les i recull avui l'acta de diputada per Lleida

Prop de tres-centes persones reben l'exconsellera al seu poble natal, on es compromet a treballar per la concòrdia i l'amnistia || Afirma des de Madrid que és diputada i vol exercir políticament

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exconsellera i diputada electa d’ERC per Lleida Meritxell Serret va tornar ahir a Vallfogona de Balaguer al cap de tres anys d’exili a Bèlgica i després de comparèixer voluntàriament al matí al Tribunal Suprem a Madrid. Serret preveu recollir avui l’acta de diputada al Parlament de Catalunya.

Va arribar a la seua localitat natal a la tarda, on l’esperaven prop de tres-centes persones entre aplaudiments i que la van acompanyar per un passadís fins a la porta de la casa dels seus pares. Visiblement emocionada i amb la veu tremolosa, va reconèixer que se sentia “molt feliç” i va dir que no esperava una rebuda de tal magnitud.

Mentre avançava anava abraçant els veïns, amics o companys. “No sabeu com de feliç em fa veure cares conegudes que sempre han estat al meu costat.

Avui és un dia molt especial per a mi”, va dir. A més dels veïns de Vallfogona i companys, Serret també va ser rebuda per la majoria dels consellers d’ERC i pel vicepresident en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, al costat del president del Parlament, Roger Torrent, i els consellers Bernat Solé, Chakir el Homrani, Alba Vergés i Teresa Jordà.

Després de passar uns minuts amb la família, Serret va tornar a dirigir-se a les persones presents i va destacar que continua “amb les mateixes ganes de construir un futur millor i una república per a tothom de forma democràtica”, va dir. Va afegir que se sentia molt afortunada i va expressar el seu compromís ferm de seguir treballant per la concòrdia i l’amnistia”.

L’exconsellera d’Agricultura va expressar el seu desig que “el que avui puc celebrar jo ho puguin celebrar la resta de companys que són a l’exili i els que estan injustament a la presó”. “Tots mereixen una rebuda com la que m’heu fet a mi avui aquí a Vallfogona.

Tots mereixen viure en llibertat, concòrdia i respectant-nos.”.

L’acte va finalitzar al balcó de l’ajuntament de Vallfogona de Balaguer, on des de fa tres anys lluïa una pancarta de grans dimensions en la qual es demanava la llibertat de l’exconsellera. Serret, acompanyada per la majoria de consellers d’Esquerra Republicana, va despenjar la pancarta i va tornar a agrair el suport i les mostres d’afecte rebudes en tot moment.

Hores abans a Madrid i a les portes del Tribunal Suprem, Serret va manifestar: “Soc diputada i vull exercir políticament”, per “contribuir a l’estratègia antirepressiva, per seguir avançant en una solució democràtica”. Serret, que ocupava fins aquesta setmana el càrrec de delegada de la Generalitat a la UE, va dir que està “contenta” per una decisió que “molt poca gent sabia”.

L’expresident Carles Puigdemont (Junts) va manifestar a través de les xarxes: “Me n’alegro molt” pel retorn de Serret, “per ella i la seua família”, i li va desitjar “tota la sort del món”. I va afegir: “Que el retrobament amb els seus, tan desitjable per a tothom, li compensi tota la injustícia patida.” La diputada va creuar dimecres a la nit amb cotxe la frontera d’Espanya a través del País Basc. Tenia el DNI caducat ja que era a Bèlgica des de l’octubre del 2017..

Sense l’amenaça de presó, però sí d’inhabilitació per desobediència

Una interlocutòria de llibertat provisional dictada ahir pel magistrat Pablo Llarena, instructor de la causa contra el procés independentista, va deixar sense efecte l’ordre de recerca sobre Serret (que tenia vigència només en territori espanyol) i també la declaració de rebel·lia.L’exconsellera d’Agricultura estava investigada en principi per desobediència i malversació, si bé aquest últim càrrec va decaure al no constatar-se pagaments de la conselleria per al procés. Serret està citada a declarar el 8 d’abril pel càrrec de desobediència, un delicte que no comporta presó en cas de ser condemnada, però sí que podria suposar la inhabilitació per exercir càrrecs públics.

Primera exiliada del procés que torna i sis més a l’estranger

Serret es va convertir ahir en la primera exiliada del procés que torna a Catalunya, mentre que uns altres sis segueixen a l’estranger des de la seua marxa el 2017, després de l’1-O. Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí van perdre aquesta setmana la immunitat com a eurodiputats, la qual cosa obre la porta a noves euroordres contra ells.

Els dos primers estan acusats de delictes de sedició i malversació, mentre que sobre Ponsatí pesa un càrrec de sedició. A l’exconseller Lluís Puig li atribueixen sedició i malversació, i a la secretària general d’ERC, Marta Rovira, sedició.

L’exdiputada de la CUP Anna Gabriel està acusada de desobediència, igual que Serret.

L’exconsellera va estar acompanyada per veïns i amics davant de la casa dels seus pares a Vallfogona.

L’exconsellera va estar acompanyada per veïns i amics davant de la casa dels seus pares a Vallfogona.MAITE MONNÉ

L’exconsellera va estar acompanyada per veïns i amics davant de la casa dels seus pares a Vallfogona.

L’exconsellera va estar acompanyada per veïns i amics davant de la casa dels seus pares a Vallfogona.MAITE MONNÉ

tracking