SEGRE

TRIBUNALS BALANÇ

La pandèmia agreuja el col·lapse judicial, amb 24.300 casos pendents

L'increment s'atribueix a la davallada d'activitat al Canyeret per l'estat de alarma || Es van tramitar l'any passat 43.502 casos, davant els 50.533 del 2019

Vistes de l’edifici de l’Audiència de Lleida, al Canyeret.

Vistes de l’edifici de l’Audiència de Lleida, al Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els jutjats lleidatans van ingressar l’any passat un 13,9% menys de casos per culpa de l’aturada de l’activitat judicial durant els mesos de l’estat d’alarma per la Covid-19. Segons l’últim informe publicat pel Consell General del Poder Judicial, els tribunals de la província de Lleida van tramitar 43.502 assumptes −el 2019 van ser 50.533−, dels quals més de la meitat pertanyien a l’àmbit penal i un 43%, al civil.

I és que la pandèmia va motivar al març la suspensió de la majoria de terminis processals, tret de les guàrdies i els procediments civils i penals d’urgència. Malgrat el descens en el nombre de casos nous, el col·lapse judicial es reflecteix en la llista d’espera: els tribunals lleidatans van finalitzar l’any amb 24.387 assumptes pendents, una xifra que suposa un 14% més respecte al nombre de litigis sense resoldre del 2019.

El 56% d’aquests casos que segueixen en tràmit són de l’àmbit civil, seguits dels assumptes penals (8.168).

Si es comparen les dades amb les d’exercicis anteriors, l’informe revela que l’estricte confinament domiciliari provocat per la pandèmia va invertir la tendència a l’alça registrada en l’activitat judicial fins al 2019, quan hi va haver un increment de l’11% dels assumptes judicials.

La crisi sanitària va obligar a suspendre la majoria de terminis processals, tret dels procediments d’urgència

Quant a les sentències, l’any passat se’n van registrar un total de 9.094 en el conjunt dels òrgans judicials de la província, de les quals 4.669 en la jurisdicció civil, més de 3.600 en la penal, 630 en la contenciosa administrativa i 192 en la social. En el conjunt de l’Estat, van entrar als òrgans judicials 5.526.754 d’assumptes, un 12 per cent menys que l’any anterior.

Pel que fa a la taxa de litigis per cada mil habitants, va ser de 116,5, amb les illes Canàries (154,1) i Andalusia (128,3) com les comunitats que se situen al capdavant. A l’altre extrem, el País Basc i La Rioja mostren les taxes més baixes d’activitat judicial, amb una taxa del 85,5 i un 80,5, respectivament.

Habilitar l’agost va ser una mesura “absurda”, segons l’advocacia El Consell de Ministres va aprovar a l’abril un paquet de mesures per alleujar el col·lapse als jutjats una vegada recuperin la normalitat després del confinament, entre les quals es va incloure l’habilitació “de forma parcial” del mes d’agost. Va ser la mesura més polèmica del pla de xoc del govern.

De fet, els jutges, a la pràctica, la van desatendre, ja que el CGPJ va recomanar concentrar com sempre les vacances en el mes d’agost. El degà del Col·legi de l’Advocacia a Lleida, Jordi Albareda, va dir a començaments d’agost a SEGRE que habilitar aquell mes era “una mesura absurda, ja que si la majoria de jutges i personal de l’administració estan de vacances, no avançarem i l’advocacia haurà d’estar activa davant de la incertesa que es puguin obrir nous terminis processals”.

tracking