SEGRE

ENERGIA PLANIFICACIÓ

L'Estat ajorna cinc anys l'autopista elèctrica i rebutja la MAT del Pallars

Presenta una alternativa al projecte de la línia de molt alta tensió fins a Isona

Pancarta en contra d’una subestació a Figuerola d’Orcau.

Pancarta en contra d’una subestació a Figuerola d’Orcau.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Estat ajornarà almenys cinc anys més el polèmic projecte de l’autopista elèctrica, la línia de molt alta tensió (MAT) de 400 kV per augmentar la interconnexió entre Espanya i França a través del Pirineu aragonès. Durant més de dos dècades, diferents temptatives de posar-la en marxa han xocat amb una forta oposició ecologista i de la població pirinenca, tant d’Osca com de Lleida.

La nova planificació de la xarxa elèctrica l’exclou dels objectius fins al 2026, i situa la seua posada en marxa en una data “posterior” que no especifica. Això suposa un canvi respecte a la declaració d’intencions que l’anterior Govern del Partit Popular va firmar el 2018 amb l’Executiu francès per “accelerar” aquesta infraestructura, i que no es va traduir en avanços tangibles.

L’esborrany del pla estatal, actualment en informació pública, arxiva una altra polèmica línia vinculada al projecte de l’autopista elèctrica. És la MAT del Pallars, de 400 kV entre Peñalba i Isona.

Aquesta nova planificació reconeix que “presenta una gran oposició social” i planteja una alternativa per “reforçar la connexió entre Aragó i Catalunya” i evacuar l’energia de futures centrals solars i eòliques. Es tracta de construir una subestació de 220 kV a Peñalba, una línia de doble circuit fins a la subestació de Magraners, a Lleida, i transformar de simple a doble circuit la línia des de la capital del Segrià fins a Tarragona.

La seua posada en marxa suposarà desmantellar l’actual línia de 110 kV. El govern andorrà ha plantejat precisament durant anys la necessitat de reforçar la interconnexió elèctrica amb els països veïns per assegurar-se un subministrament estable i de qualitat.

Reforç del subministrament a Andorra a través de l’Alt Urgell Entre els objectius per als pròxims cinc anys, l’Estat preveu reforçar el subministrament elèctric a Andorra a través de l’Alt Urgell. El nou pla preveu ampliar la subestació d’Adrall i construir-hi una nova línia de 220 kV des d’allà fins a la frontera amb el Principat. La seva posada en marxa suposarà desmantellar l'actual línia de 110 kV. El Govern andorrà ha plantejat precisament durant anys la necessitat de reforçar la interconnexió elèctrica amb els països veïns per a assegurar-se un subministrament estable i de qualitat.

tracking