SEGRE

MEDI AMBIENT DESPRENIMENTS

“Invertir en la prevenció del risc, clau per conviure amb les allaus”

Els geòlegs adverteixen que el canvi climàtic provoca més pluges que activen els despreniments || L'esllavissada a la línia de la Pobla “era difícil de predir”

Els operaris treballen directament sobre el talús per estabilitzar les roques.

Els operaris treballen directament sobre el talús per estabilitzar les roques.FGC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els geòlegs adverteixen de la importància d’aprendre a conviure amb despreniments de roques com els que en els últims anys han col·lapsat carreteres o vies de tren, especialment a les comarques del Prepirineu i el Pirineu de Lleida, i per aquesta raó és clau invertir en la prevenció del risc. Divendres, una allau va tallar el tren de la Pobla; fa quatre mesos va caure una paret del congost de Mont-rebei i fa dos anys l’ensorrament d’una muntanya va matar dos lleidatans de Sant Esteve de la Sarga.

Per al president del Col·legi de Geòlegs de Catalunya, el lleidatà Ramon Pérez, “és bàsic fer inversió geològica de camp, monotorizar el risc i jerarquitzar les actuacions més importants per augmentar la seguretat als espais naturals i a les vies de comunicació”. Assegura que el despreniment a la línia de la Pobla divendres era molt difícil de predir perquè es va produir en un punt que FGC “ja tenia identificat i s’havien instal·lat sistemes de protecció”.

Habitualment un massís dona senyals, “un despreniment no passa de la nit al dia. Amb informació tenim prou coneixements per fer un diagnòstic, però és molt difícil tenir tota la muntanya sanejada”.

Va assenyalar que la “radicalització” del clima, amb fenòmens extrems com el Glòria o el Filomena, que cada vegada són més freqüents, actua com a catalitzador, encara que no és l’únic factor. Segons Pérez “mai com ara s’ha treballat tant en l’estabilització de talussos i pendents de la xarxa viària i ferroviària de muntanya”.

Per la seua part, Joan Escuer, també lleidatà, membre de l’observatori del risc geològic i expresident del Col·legi de Geòlogs, va apuntar que “el perill és el mateix, el que ha canviat és l’exposició, que augmenta la vulnerabilitat”. Va assegurar que les allaus de roques són fenòmens habituals i que la línia de la Pobla transcorre per “alguns punts susceptibles de muntanya”.

Va afirmar que FGC està “bregant amb terrenys difícils però ha dut a terme una gran inversió en estabilitzar pendents”. Aquesta inversió en la infraestructura permet tenir els riscos “bastant controlats encara que el risc zero no existeix”.

Va recordar que el risc de despreniment al congost de Mont-rebei sempre ha estat el mateix, “però ara el visiten milers de persones i augmenta la probabilitat, és més vulnerable”. El cap de l’àrea geotècnica de l’Institut Cartogràfic, Pere Buxó, va assegurar que els despreniments segueixen un patró que pot repetir-se, especialment en terrenys abruptes i massissos rocosos com els del Pallars i la Noguera.

Va incidir en la inversió per fer compatible la seguretat i la conservació de l’entorn natural, i en les mesures preventives. 

En aquest sentit, durant el 2018, un any rècord de pluja, a les comarques de Lleida es van registrar 115 esllavissades en carreteres.

Continua l’operació per estabilitzar el talús del tren

Els treballs per estabilitzar el pendent del qual es van desprendre roques divendres passat que van fer descarrilar el tren de la línia de la Pobla entre Santa Linya i Àger continuaven ahir amb l’actuació centrada en les cotes baixes del talús. Per segellar o fer caure algunes de les roques més inestables del pendent els operaris treballen penjats de la muntanya i fixen o tiren les roques que amenacen de caure.

A partir d’avui està previst començar a treballar en cotes més altes per tenir el pendent totalment sanejat el cap de setmana. L’objectiu de FGC és retirar el comboi accidentat a finals de setmana. Serà llavors quan es podrà actuar en els danys de la infraestructura, que a priori va aguantar bé la força de les pedres i no presenta danys estructurals greus que en retardin l’entrada en servei.

Fonts de Ferrocarrils van reiterar que es treballa per poder restablir el servei de tren a partir de la setmana del 22 de març o, com a molt tard, el dilluns 29. Dependrà del diagnòstic final de danys i de les previsions meteorològiques del cap de setmana vinent, que poden retardar els treballs.

Els operaris treballen directament sobre el talús per estabilitzar les roques.

Els operaris treballen directament sobre el talús per estabilitzar les roques.FGC

Els operaris treballen directament sobre el talús per estabilitzar les roques.

Els operaris treballen directament sobre el talús per estabilitzar les roques.FGC

Els operaris treballen directament sobre el talús per estabilitzar les roques.

Els operaris treballen directament sobre el talús per estabilitzar les roques.FGC

tracking