SEGRE

PLE PROVINCIAL

La Diputació desencalla la xarxa de fibra òptica i arribarà a desenes de municipis en dos anys

Conveni amb la Generalitat per instal·lar-la seguint el traçat de carreteres de les dos administracions || Aquest acord planteja una inversió de 70 milions d'euros fins al 2022 després d'un any de paralització

El ple semipresencial ahir a la Diputació.

El ple semipresencial ahir a la Diputació.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Diputació va desencallar ahir el desplegament de la xarxa de fibra òptica, després d’un any en què el projecte de la corporació provincial i la Generalitat per dotar de banda ampla tots els municipis de Lleida ha estat paralitzat. El ple va acordar per unanimitat un conveni entre les dos administracions que permetrà la instal·lació de cables seguint el traçat de les seues respectives carreteres.

La primera etapa preveu una inversió de 70 milions d’euros per fer-ho arribar a desenes de localitats lleidatanes fins a finals del 2022. El diputat de Noves Tecnologies, Francesc Sabanés (JxCat), va afirmar que el projecte s’ha “redefinit” per facilitar el pas de la fibra per carreteres de la Diputació.

Diferències de criteri sobre aquesta qüestió havien frenat el desplegament de la xarxa a Lleida. Fonts de la corporació provincial van assenyalar que la primera etapa es concentra en trams on instal·lar el cable no suposa complicacions tècniques.

La major part s’instal·larà a les comarques del pla, encara que també es preveuen alguns ramals al Pirineu.

Els trams més complicats queden per a etapes posteriors. Allà on sigui inviable utilitzar el voral, es plantegen opcions com estendre la fibra òptica en pals (una cosa encara no acordada amb la Generalitat) o fer servir altres tecnologies que donin accés a internet de banda ampla sense cables.

Després d’aprovar ahir la primera etapa, l’ens provincial espera concloure el projecte de la segona la setmana que ve per sotmetre-la també al ple. Inclourà trams com el que anirà des de Vielha a Les seguint el traçat de l’N-230, de titularitat estatal.

Sabanés va destacar la voluntat de la corporació de “recuperar el temps perdut” i complir l’objectiu de donar banda ampla a tots els municipis lleidatans el 2023. Fins ara, la Generalitat ha portat la fibra a les capitals de comarca tret del Pont de Suert.

D’altra banda, la Diputació va acordar aportar 20.000 euros a l’Escola de Formació Aeronàutica de Vilanova i la Geltrú (Efav) per organitzar a partir de l’abril cursos per formar mecànics aeronàutics a Alguaire. Es va aprovar amb l’abstenció de Cs i PSC. Els socialistes van qüestionar que aquesta formació fos gratuïta per als alumnes, a través de subvencions del SOC. Joan Talarn va ratificar que ho són després de demanar confirmació a la mateixa Efav durant la sessió. En un altre ordre, diputades dels diferents grups polítics van llegir un manifest conjunt amb motiu del 8-M.

Informe jurídic sobre els contractes que va qüestionar la Sindicatura

La Diputació ha encarregat un estudi jurídic sobre l’informe de la Sindicatura de Comptes que qüestiona contractes de l’ens provincial (vegeu SEGRE del 20 de febrer). Són del 2017, amb Joan Reñé (JxCat) a la presidència, i inclouen 1,4 milions adjudicats de forma directa.

En el seu dia van tenir el vistiplau de funcionaris del cos nacional: secretaria i intervenció. El president, Joan Talarn (ERC), va dir que busquen determinar si hi ha responsabilitats jurídiques.

Durant el debat sobre l’informe, Elena Ferre (ECP) i Maria Burrel (Cs) van demanar depurar responsabilitats entre membres de JxCat “que segueixen en el govern”. La portaveu d’aquest grup, Rosa Pujol, va demanar “disculpes” per decisions en “presidències del passat” que no van ser correctes, encara que va puntualitzar que “això no implica que fossin il·legals”.

El govern confìa a millorar les contractacions amb més personal i planificació.

tracking