SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Impulsen una planta pionera a Lleida per obtenir hidrògen i utilitzar-los como a combustible

Prevista a Rosselló, on subministrarà a la paperera Alier, sòcia amb la firma Atlas d'aquest projecte que opta a fons de la UE || Inclourà una 'hidrogenera' a Torrefarrera perquè vehicles puguin proveir-se

Les instal·lacions de la paperera Alier al municipi de Rosselló.

Les instal·lacions de la paperera Alier al municipi de Rosselló.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos empreses lleidatanes impulsen una planta pionera per obtenir hidrogen de l’aigua i fer-lo servir com a combustible. Està prevista a Rosselló, on subministrarà aquesta font d’energia lliure d’emissions a la paperera Alier. Aquesta firma i Atlas Energia són socis en el projecte, que inclou instal·lar a Torrefarrera una hidrogenera, una estació de proveïment per a camions, cotxes i autobusos impulsats per motors d’hidrogen. Cada vegada més fabricants del sector de l’automoció incorporen aquesta tecnologia.

El cost d’aquestes instal·lacions s’estima en 15 milions, i l’objectiu és posar-les en marxa el 2023. Els promotors opten a fons Next Generation de la UE, destinats a la recuperació econòmica després de la pandèmia. Estimen que les obres suposarien 50 llocs de treball directes i que ocuparien vint persones una vegada en marxa.

Una planta fotovoltaica de 12 ha haurà de subministrar energia per al procés d’obtenció de l’hidrogen

El procés es basa en l’obtenció de l’hidrogen que conté l’aigua, separant-lo de l’oxigen mitjançant electròlisi. El conseller delegat d’Atlas, Néstor Gutiérrez, va destacar que serà “hidrogen verd”, obtingut de fonts d’energia renovable; en contraposició amb el “gris”, l’electròlisi del qual consumeix combustibles fòssils. El projecte inclou una central fotovoltaica de 6 MW de potència i una superfície de 12 hectàrees per proveir la major part de l’electricitat. Així mateix, planteja que el subministrament de suport de la xarxa elèctrica procedeixi de fonts renovables.

Part de la producció d’hidrogen haurà de reduir entre un 5% i un 10% el gas natural que la fàbrica de Rosselló consumeix en motors de cogeneració, com a font de calor per produir paper reciclat. La presidenta d’Alier i de la patronal Aspapel, Elisabet Alier, va destacar que la descarbonització és un objectiu de la seua empresa i de tot el sector. Va apuntar que són consumidors intensius de gas mentre van a la baixa les primes a la cogeneració per vendre l’electricitat que generen.

Alier planteja també utilitzar hidrogen com a combustible per a maquinària com carretons. Així mateix, preveu utilitzar l’oxigen resultant de l’electròlisi en el tractament biològic de la seua depuradora. Així reduiria en un 80% el consum elèctric que ara destina a injectar aire al cabal mitjançant bombatges. “Una part important del projecte serà investigació i desenvolupament”, va recalcar la presidenta.

La resta de l’hidrogen es vendrà a la hidrogenera. Els promotors van indicar que tindrà capacitat perquè fins a 60 camions al dia puguin proveir-se i ja han iniciat contactes amb empreses i associacions de transportistes per oferir-los aquest subministrament quan incorporin a les seues flotes camions impulsats per aquest combustible. L’alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre, va corroborar que l’ajuntament s’ha compromès a facilitar una ubicació per a la instal·lació, sigui o no en sòl municipal. “Busquem donar facilitats a aquest projecte”, va recalcar.

tracking