SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

La Generalitat autoritza la planta de purins de Tracjusa a obtenir gas de residus a Juneda

El projecte aconsegueix el vistiplau de la ponència ambiental després de cinc anys de tràmits i incorpora mesures de seguretat addicionals || Va xocar amb oposició ecologista, veïnal i de partits polítics

Imatge d’arxiu d’un tractor descarregant una cisterna de purins a la planta de Tracjusa, a Juneda.

Imatge d’arxiu d’un tractor descarregant una cisterna de purins a la planta de Tracjusa, a Juneda.M. REBULL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat ha autoritzat que la planta de purins de Tracjusa tracti residus urbans a Juneda com a matèria primera per obtenir gas i l’utilitzi com a combustible. Aquest projecte, conegut com a Nova Tracjusa, va rebre ahir el vistiplau de la ponència ambiental, segons van confirmar fonts pròximes al procés. Això suposa la culminació de cinc anys de tràmits. En aquest període, la proposta ha incorporat controls i mesures de seguretat addicionals, i ha xocat amb oposició ecologista, veïnal i de diferents partits polítics (vegeu el desglossament).

El departament de Territori va declinar detallar qualsevol informació fins a haver notificat de forma oficial l’acord de la ponència ambiental als promotors, la cooperativa GAP. Aquesta entitat, que gestiona purins de les granges de més d’un centenar de ramaders de les Garrigues, va assegurar no haver rebut encara aquesta comunicació.

El projecte suposa substituir el subministrament de gas natural que Tracjusa utilitza ara com a combustible per assecar purins per un altre de procedent de la gasificació d’escombraries. Amb això pretenen fer econòmicament viable el tractament, que redueix en un 99% el volum de les dejeccions i facilita traslladar-les llargues distàncies per utilitzar-les com a fertilitzant.

També pretenen desvincular la gestió dels purins de les primes que l’Estat atorga a les plantes d’assecatge per generar electricitat mitjançant cogeneració. Val a recordar que la tisorada del Govern del PP el 2014 va forçar el tancament de totes les instal·lacions d’aquest tipus.

Van reobrir anys més tard, després de sentències contra les retallades a les primes, però des d’aleshores els ramaders han buscat fórmules de gestió que no depenguin d’ajuts establerts per decret..

El projecte preveu obtenir gas de 40.000 tones de residus a l’any, la meitat portades de Barcelona

El projecte per gasificar escombraries planteja tractar a Juneda 40.000 tones a l’any de residus urbans: la meitat procediria de les comarques de Lleida, i la resta, de Barcelona. La importació de rebutjos de la capital catalana i la seua àrea metropolitana ha estat un dels principals motius d’oposició a la iniciativa, que va rebre l’aprovació provisional de la ponència ambiental el juny del 2019. L’autorització ambiental que permet a Tracjusa una “modificació sustencial” de les seues activitats per incorporar la “gasificació de residus” ha arribat quasi dos anys després, en la que podria ser l’última sessió de la ponència ambiental del Govern en funcions.

Els contraris al projecte li’n diuen “incineradora” i Territori ho nega

La plataforma veïnal contrària al projecte de Nova Tracjusa, encapçalada per l’associació ecologista Ipcena, es va mobilitzar contra el que va qualificar des del principi com una “incineradora” de residus. És una definició que han rebutjat tant els promotors com el departament de Territori i Sostenibilitat, en mans de JxCat. La controvèrsia sobre aquesta iniciativa es va donar fins i tot al si de la Generalitat.

Així, el departament d’Agricultura, en mans d’ERC, va prendre part en la polèmica i es va declarar partidari d’un model de gestió de purins basat en el maneig dels residus del mateix sector agroramader, i no d’altres procedències.

Els republicans, la CUP i ECP van qüestionar també el projecte de Nova Tracjusa a través de mocions en les diferents institucions lleidatanes, mentre que s’hi van presentar més de dos mil al·legacions en contra durant el procés de tramitació.

tracking