SEGRE

HABITATGE POLÈMIC

Alcoletge denuncia “assetjament immobiliari” en un bloc de la Sareb amb inquilins i okupes

Ajuntament i veïns asseguren que el 'banc dolent' no frena la degradació de l'immoble ni afavoreix nous lloguers als pisos socials || Tallen el gas i la llum a cinc famílies que han okupat habitatges

Les famílies a les quals se’ls ha tallat la llum i que resideixen al bloc d’Ausiàs March.

Les famílies a les quals se’ls ha tallat la llum i que resideixen al bloc d’Ausiàs March.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament d’Alcoletge i els veïns d’un bloc d’habitatges socials del carrer Ausiàs March d’aquesta localitat denuncien “assetjament immobiliari” per part del propietari de l’edifici, la Societat de Gestió d’Actius de la Reestructuració Bancària (Sareb). A l’immoble viuen com a inquilins onze famílies, que asseguren que el manteniment és nul, no hi ha reparacions i els espais comuns acumulen escombraries.

Van afegir que fa mesos que estan sense ascensor, fet que suposa problemes per a les persones d’edat avançada i amb discapacitats que hi resideixen. A aquests habitants s’han afegit cinc famílies d’ètnia gitana que han okupat cinc pisos en les últimes setmanes.

Els inquilins creuen que l’abandó de l’edifici per part del banc dolent és intencionat. “El que busquen és que ens en cansem i ens n’anem per poder vendre els pisos”, afirmen alguns afectats.

Tots tenen contractes d’entre un i dos anys de durada, amb lloguers que oscil·len entre els 390 i 450 euros al mes, va explicar un d’ells. Quant als okupes, operaris d’Endesa acompanyats d’agents dels Mossos van tallar ahir les connexions il·legals a la xarxa elèctrica que donaven llum als habitatges on s’han instal·lat.

L’alcalde, Josep Maria Gras, va explicar que uns dies abans, diumenge passat, els van tallar també el gas, però va apuntar que continuen tenint aigua al tractar-se d’un servei municipal..

Des del desembre del 2019 se n’han anat 50 famílies i només queden 11 arrendataris dels 60

Aquests no són els primers talls de serveis bàsics en aquest bloc d’habitatges. A finals del 2019, la Sareb ja va tallar llum i aigua a seixanta famílies d’aquest mateix edifici la nit de Nadal, encara que al cap de poc temps es van restablir per mediació de l’ajuntament. Des d’aleshores, se n’han anat mig centenar de famílies. El primer edil va apuntar que a Alcoletge hi ha una contínua demanda d’habitatges a preu assequible, però va lamentar que no hi ha facilitats per part de la Sareb per a lloguer dels pisos buits del bloc del carrer Ausiàs March (vegeu el desglossament).

Gras va remarcar que la Sareb ha instat en ocasions la suspensió del subministrament elèctric a inquilins i okupes, i va afegir que durant els últims dies s’ha treballat per facilitar la convivència veïnal, un objectiu que sembla que s’ha complert, va destacar. Arran dels talls de llum d’ahir, va assistir al lloc el portaveu de la comunitat gitana de Lleida, Paco Salazar. Aquest va assegurar que les famílies que han okupat pisos no tenen intenció d’abandonar-los.

“Es tracta de joves amb nens, i necessiten una llar que no troben perquè les immobiliàries no els les ofereixen al ser gitanos”, va dir. “Estan disposades a pagar un lloguer social i totes les despeses”, va recalcar.

Salazar va agrair la mediació de l’alcalde i aquest va insistir que és necessari afavorir l’accés a habitatge social per tal d’evitar que els pobles perdin població. Aquest diari va intentar sense èxit obtenir la versió de la Sareb.

La Generalitat intenta sense èxit adquirir aquests pisos L’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) a Lleida porta intentant sense èxit que es renovin els lloguers al bloc des de finals del 2019, quan es va tallar la llum als veïns. Segons Gras, fins i tot s’ha plantejat l’adquisició per al seu parc d’habitatge social encara que no hi ha hagut avanços. Ho atribueixen al fet que Sareb posa objeccions sobre el temps que han d’estar els pisos buits. Va insistir que ja ha tingut diverses reunions sobre el tema i que fins i tot es plantegen sancions per no incentivar el lloguer.

tracking