SEGRE

INICIATIVES IGUALTAT

La Seu proposa quatre noms de dona per als seus carrers

Només un 4% de les vies tenen noms femenins || El Comitè 8M de l'Alt Urgell ha obert un procés participatiu

Carrer amb el nom de la beata Mare Janer a la Seu d’Urgell.

Carrer amb el nom de la beata Mare Janer a la Seu d’Urgell.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Comitè 8M de l’Alt Urgell, integrat per diversos col·lectius i entitats de la Seu d’Urgell i de tota la comarca, impulsa un procés participatiu per promoure que més carrers de la capital de l’Alt Urgell portin nom de dones. Després d’analitzar la nomenclatura de 177 carrers, avingudes i places de la ciutat, han constatat que “41 porten noms masculins (un 23%), mentre que únicament set (el 4%) es refereixen a dones”, la qual cosa considera “una diferència abismal”.

Denuncien “desigualtat i discriminació” i apunten a “poca voluntat política i sensibilitat per part del consistori, fins al dia d’avui, per visibilitzar-nos”. De les set vies amb nom de dona, explica el Comitè del 8-M que cinc corresponen a dones vinculades al món eclesiàstic: verges o santes, i bona part d’aquests vials són “espais estrets, de pocs metres de longitud, poc transitats i apartats del centre del municipi”. Consideren per tot això que “si la Seu d’Urgell és absent de referents femenins també al seu nomenclàtor, se’ns invisibilitza i se’ns oblida”.

El Comitè iniciarà el procés de votacions per reivindicar el paper de la dona a l’espai públic dissabte vinent, dia 27, i l’allargarà fins al dia 10 d’abril. Proposa quatre noms de dones vinculades al territori.

Es tracta de Palmira Jaquetti (poeta, musicòloga i pedagoga, amb família vinculada a la Seu d’Urgell), les trementinaires (dones que preparaven ungüents amb herbes medicinals), Montserrat Alrich Sala (filla d’Alàs i Cerc, líder de moviments ciutadans durant el període de la República en contra de sectors de dretes), i Jerònima Ribota, la Carbacera (dona de negocis d’Andorra de finals del segle XIV). Les votacions s’han de tramitar a través d’un formulari online.

tracking