SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Nova Tracjusa preveu un any de tràmits abans de les obres

Han de redactar el projecte constructiu i trobar residus aptes || El Govern només permet utilitzar brossa prèviament tractada

Imatge d’arxiu de la planta de Tracjusa a Juneda.

Imatge d’arxiu de la planta de Tracjusa a Juneda.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de Nova Tracjusa exigirà almenys un any de preparatius abans de poder iniciar les obres per obtenir gas a partir d’escombraries. Aquesta és l’estimació dels promotors, la cooperativa GAP, que pretén fer servir aquest combustible en lloc del gas natural que ara crema per assecar purins a la planta de Juneda.

Aquesta iniciativa va rebre la setmana passada l’autorització ambiental de la Generalitat després de cinc anys de tràmits. El president de GAP, Eduard Cau, va explicar que durant l’any que ve redactaran el projecte constructiu.

En aquest termini, es dedicaran també a la recerca de residus adequats per a la gasificació. Cau va puntualitzar que l’autorització ambiental veta que la planta de Juneda rebi escombraries sense separar com a matèria primera per produir gas.

Només permet portar-la des de plantes de tractament, una vegada separada la fracció no reciclable i compostada per estabilitzar-la. A més, haurà de reunir els requisits que la Generalitat exigeix per utilitzar-la com a combustibe derivat de residus (CDR).

El projecte planteja gasificar 40.000 tones de rebutjos a l’any, la meitat de Lleida i la resta de Barcelona. Cau va apuntar que el procés exigeix residus d’origen orgànic i va avançar que donaran prioritat als procedents de plantes de tractament lleidatanes.

El projecte planteja gasificar 40.000 tones de rebutjos a l’any, la meitat de Barcelona

De forma paral·lela, la cooperativa, que reuneix més d’un centenar de ramaders de les Garrigues, buscarà maquinària i equips adequats per al maneig de cada tipus de residu. La primera versió del projecte de Nova Tracjusa es complementava amb una planta per al tractament previ dels residus, una instal·lació que no forma part de la proposta actual.

Els promotors van temptejar la possibilitat de rebre a Juneda escombraries sense separar, seleccionar allà el material reciclable i destinar la resta a produir gas. Ho van plantejar a l’Agència de Residus, que va acabar descartant-ho.

Al seu lloc, va preferir una gran planta a l’abocador de Castellnou de Seana per facilitar la separació de rebutjos de diverses comarques del pla de Lleida.

tracking