SEGRE

INTERNACIONAL COMERÇ

Andorra endureix els controls a la duana per cobrar l'IVA local

Pretén que el comerç andorrà recuperi pols davant del turisme de compres

Imatge de viatgers entrant a Andorra divendres passat.

Imatge de viatgers entrant a Andorra divendres passat.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern d’Andorra ha reforçat els controls que la policia del país efectua a la duana d’entrada des de la Seu per comprovar que els andorrans que compren a l’Alt Urgell i s’acullen al tax free per recuperar l’IVA de les seues compres declaren el producte al Principat. El tax free beneficia tots els compradors estrangers a Espanya, que poden demanar la devolució de l’IVA espanyol al ministeri d’Hisenda sense límits mínims en les compres (fa uns anys eren de 90 euros).

Si els andorrans compren a l’Alt Urgell per més de 300 euros estan obligats a pagar l’IGI al Principat (Impost General Indirecte), equivalent a l’IVA espanyol, encara que molt inferior. El tipus general d’IGI és del 4,5 per cent, molt per sota de l’IVA (21%).

Fins ara no hi havia gairebé controls i el Govern del país pirinenc pretén que el comerç local “recuperi competitivitat” després que Espanya eliminés el límit de 90 euros per acollir-se a la devolució de l’IVA i que la duana espanyola hagi simplificat el tràmit a través d’un lector de codis de barres, dos mesures que han fet incrementar les compres dels andorrans a l’Alt Urgell.

Comerciants del Principat havien sol·licitat l’increment dels controls duaners i van demanar l’eliminació de la franquícia dels 300 euros per obligar els andorrans a declarar tota mercaderia, una mesura que de moment el Govern d’Andorra no té sobre la taula.

El fisc torna als andorrans 800.000 € de l’IVA de les compres L’Agència Tributària va tornar durant el 2020 més de 800.000 euros als andorrans i residents al país que van sol·licitar la devolució de l’IVA dels productes comprats a Espanya. La pandèmia i les restriccions de mobilitat derivades de la crisi sanitària han marcat les xifres d’aquesta devolució. Durant el 2019 Hisenda va tornar poc més d’1,7 milions d’euros. L'assimilació entre Andorra i l'Alt Urgell, que va entrar en vigor el 21 de desembre, es va interrompre entre el 7 de gener i el 8 de febrer i ara s'ha recuperat.

tracking