SEGRE

ESNOTICIA

Les residències de Lleida fa un mes que no registren morts per la Covid-19

En els últims 30 dies han mort 24 persones pel virus, cap en un geriàtric

Persones de 60 a 65 anys feien cua ahir per vacunar-se al pavelló Onze de Setembre de Lleida.

Persones de 60 a 65 anys feien cua ahir per vacunar-se al pavelló Onze de Setembre de Lleida.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les residències de Lleida porten un mes sense registrar morts per la Covid entre els seus usuaris gràcies a la vacunació, després que durant la pandèmia hagin mort 312 persones al contagiar-se'n gairebé 3.400. De fet, el 42% dels morts a la província corresponen a aquest col·lectiu, durament castigat en centres de Tremp, Lleida i Solsona.

La immunització contra la Covid en totes les residències les ha deixat lliures del virus i des de fa un mes ja no es registren morts pel coronavirus en els centres de Lleida. En concret, l’última defunció al pla va ser el passat 5 de març, mentre que al Pirineu va ser el 8 de març, segons les dades del departament de Salut. Al llarg d’aquest últim mes, han mort vint-i-quatre persones a la província a causa de la Covid, de les quals setze tenien més de vuitanta anys i, per aquesta raó, és crucial vacunar aquest grup d’edat, que aquesta setmana ja tindrà la primera dosi (vegeu el desglossament).

Des del començament de la pandèmia, el 70 per cent dels gairebé 750 morts pel virus a Lleida tenia més de vuitanta anys. Respecte al balanç dels geriàtrics i les residències de salut mental durant tota la pandèmia, han mort 312 persones (216 a Ponent i 96 al Pirineu) i un total de 2.396 s’ha contagiat del virus (1.954 al pla i 442 a les comarques de muntanya). D’aquesta manera, corresponen al 42 per cent de tots el morts a Lleida i el 6 per cent dels 39.424 infectats.

El 92,7% d’usuaris i tot el personal estan vacunats i només s’han donat positius i molt lleus

Així, fa setmanes que aquest col·lectiu té les dos dosis de Pfizer contra la Covid, que juntament amb els sanitaris van ser els primers a vacunar-se, ja que és qui més ha patit durant la pandèmia amb la constant detecció de brots i morts. En concret, el 92,7 per cent dels 4.940 usuaris lleidatans estan immunitzats, però cal tenir en compte que a les residències continuen registrant-se decessos per altres motius i, a mesura que ingressen usuaris, Salut els va vacunant.

Actualment, la incidència del virus és “gairebé zero” i totes les residències de la demarcació de Lleida excepte una són lliures de la Covid. Segons les últimes dades de Salut corresponents a la setmana passada, es tractava de la de Sant Josep de Malpartit, a Torrefarrera, on només hi havia dos usuaris encomanats dels 42 que té el centre. Eren nous ingressos que eren a l’hospital i el geriàtric estava classificat com a taronja (situació sota control). Les altres 72 residències del pla de Lleida eren verdes (sense casos actius), així com les 14 de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran.

Així mateix, els centres residencials que més han patit per la Covid a Lleida han estat la Fiella de Tremp, en la qual van morir 61 usuaris després d’encomanar-se gairebé tots; la de Sant Josep de Lleida, en la qual van morir 36 persones, i la de Solsona, que va registrar un total de 28 defuncions. Pel que fa a la residència de Tremp, la Fiscalia va obrir diligències per 61 presumptes delictes d’homicidi per imprudència i el departament de Salut encara la té intervinguda.

D’altra banda, el jutjat d’Instrucció número 1 de Lleida ja ha començat a investigar els fets ocorreguts al centre de Sant Josep. Cal recordar que a Catalunya han traspassat 8.778 usuaris d’un total de 33.630 infectats.

tracking