SEGRE

TRIBUNALS JUSTÍCIA

Un de cada dos judicis en Audiències Provincials és per abusos sexuals

Un lleidatà s'enfronta avui a una petició de quatre anys i nou mesos de presó acusat d'abusar d'una nena || La de Lleida ha sentenciat tres d'aquests casos aquest any

Vista de l’entrada a l’Audiència Provincial de Lleida.

Vista de l’entrada a l’Audiència Provincial de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Més de la meitat dels judicis que se celebren aquesta setmana a les Audiències Provincials de Catalunya són per delictes sexuals. Segons fonts judicials, són 13 d’un total de 23, dels quals en nou casos les víctimes eren menors d’edat.

Entre aquests judicis, ahir va començar la vista oral per una violació múltiple a una jove, quan tenia divuit anys, a Sabadell (més informació a la pàgina 21). L’Audiència de Lleida ha acollit des de començament d’any quatre judicis per delictes sexuals i avui té previst acollir-ne un altre en el qual un acusat s’enfronta a una petició de presó de quatre anys i nou mesos per presumptament fer tocaments a la filla de la seua parella quan la menor tenia tretze anys.

Dels quatre judicis d’aquest tipus celebrats aquest any a l’Audiència Provincial de Lleida, tres ja tenen sentència. Un home de 52 anys va acceptar el mes de febrer passat una condemna de dos anys de presó per fer tocaments a una menor de tretze anys a Sort.

Per la seua banda, el tribunal va imposar només dos anys de presó a un jove per violar la seua exparella al replà de casa seua a Lleida malgrat que la víctima li va dir fins en cinc ocasions que no volia mantenir relacions sexuals. En el tercer cas, el tribunal va absoldre un acusat d’abús sexual a una dona a Mollerussa, judici en el qual la Fiscalia no va presentar acusació.

Encara queda per conèixer-se la sentència contra un acusat de violar una dona a Lleida que va ser jutjat el mes de març passat, i per a qui el Ministeri Públic demana una condemna de set anys de presó..

De 13 judicis a Catalunya per abusos sexuals aquesta setmana, en nou les víctimes són menors

En els últims anys, les denúncies per delictes sexuals han augmentat, malgrat el descens registrat a causa de la pandèmia l’any passat. Un augment que els experts atribueixen a una conscienciació més gran i visibilització d’aquesta problemàtica, que continua arrossegant una gran xifra negra de casos que mai arriben a denunciar-se. Sobretot quan les víctimes són menors, a més dels casos que no arriben a judici.

Les denúncies baixen a causa de la pandèmia, amb 18 casos el 2021

Les denúncies han baixat de forma generalitzada en pràcticament tots els delictes, també en el cas dels sexuals. Segons les dades dels Mossos d’Esquadra, entre els mesos de gener i febrer d’aquest any s’ha tingut coneixement de divuit casos a les comarques lleidatanes (com ja va publicar ahir SEGRE), prop de la meitat que en el mateix període de l’any passat.

Malgrat l’últim any, que ha marcat una reducció de les denúncies, val a destacar que les estadístiques mostren una evolució a l’alça gràcies a una visibilització més gran i conscienciació de les víctimes i de la societat en general per denunciar qualsevol abús. De fet, a causa d’aquest augment de denúncies, es podrà veure en els propers mesos més judicis a l’Audiència de Lleida per abusos i agressions sexuals que ja estan assenyalats.

tracking