SEGRE

ENERGIA EÒLICA I FOTOVOLTAICA

Almatret assessora els veïns que reben ofertes per instal·lar molins i panells solars a les seues finques

Almatret assessora els veïns que reben ofertes per instal·lar molins i panells solars a les seues finques || Per avaluar si inclouen clàusules desfavorables

La reunió que es va fer ahir a Almatret per assessorar els veïns.

La reunió que es va fer ahir a Almatret per assessorar els veïns.AJUNTAMENT D’ALMATRET

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Promotors d’energies renovables competeixen des de fa dos anys per sòl rústic on instal·lar molins de vent i panells solars. Les ofertes de lloguer que reben els propietaris són en principi molt superiors a les dels arrendaments agraris. Tanmateix, poden incloure clàusules que no beneficien el llogater. Veïns d’Almatret van rebre ahir assessorament sobre com interpretar la “lletra petita” d’aquests contractes, en un acte organitzat per l’ajuntament. Projectes per a sis parcs eòlics preveuen vint-i-cinc molins en aquest municipi, on també es va plantejar una gran central solar, rebutjada per la Generalitat.

Alguns contractes estableixen pagaments variables als propietaris dels terrenys, en funció de l’energia que produeixen cada any els aerogeneradors i els panells solars. En el cas dels molins, la xifra pot variar en uns 4.000 euros anuals. També poden condicionar l’inici dels pagaments a l’entrada en servei de la central eòlica o solar prevista, i impedir fins aleshores que el propietari de la finca en faci ús. Això pot suposar un seriós problema quan les obres es dilaten molt més del previst, cosa que passa amb freqüència. Fins i tot hi ha contractes que inclouen la possibilitat de subrogar el projecte a tercers.

Aquestes i altres qüestions es van abordar durant la trobada entre veïns d’Almatret i l’advocat que assessora l’ajuntament en aquesta matèria. L’alcalde, Jordi Tarragó, va destacar l’“allau” d’ofertes per llogar terrenys, i va destacar que l’afany dels promotors d’energies renovables per obtenir sòl per als seus projectes contrasta amb la desinformació entre part dels veïns afectats.

tracking