SEGRE

MOBILITATHOSTALERIA I REUNIONSHORARISESPORT I CULTURA

Torna el confinament comarcal davant de l'augment de contagis de la Covid

El creixement de casos de Covid i d'ingressos a les UCI tant a Lleida com a Catalunya ha obligat el Procicat a decretar de nou el confinament comarcal després de quatre setmanes. La mesura entrarà en vigor demà i estarà vigent almenys fins al 19 d'abril, una decisió que ha resignat el turisme amb l'anul·lació de reserves.

Un control del compliment de les restriccions.

Un control del compliment de les restriccions.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Procicat ha decidit tornar a aplicar el confinament comarcal a Catalunya a partir de demà i fins al 19 d’abril per l’augment de contagis de Covid i d’ingressos a les UCI, que deixarà de ser assumible. No han passat ni quatre setmanes des que es va aixecar aquesta restricció de mobilitat, que era lliure dins de Catalunya amb el mateix grup de convivència.

Ara, després de la Setmana Santa, la consellera de Salut, Alba Vergés, va alertar que “cal frenar el creixement de contagis”, mentre que el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va explicar que les UCI porten quatre dies en ascens (vegeu el desglossament). “El problema no és la mobilitat, sinó les interaccions que la causen”, va justificar.

Anul·lació de reserves al sector del turisme i tancaran el 80% dels hotels del Pirineu

Per la seua part, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va explicar que l’Alt Urgell i Andorra s’equiparen com una comarca, només per als residents, però que es permet la mobilitat comarcal per a les excursions i colònies de centres educatius sempre que siguin del mateix grup bombolla. Sàmper també va destacar que a partir de dissabte es permeten les reunions de sis persones independentment del grup de convivència.

Aquesta mesura no s’aplicarà demà, ja que finalitza de la resolució del ministeri de Sanitat de Setmana Santa, en la qual les trobades a l’interior han de ser de quatre persones, per la qual cosa des de dissabte a l’interior dels bars i restaurants hi podrà haver sis persones per taula.

“Ara venen dos mesos en què el ritme de vacunació s’avançarà i que es continuaran prenent mesures en funció de la situació”, va assenyalar Sàmper, que no va descartar que després de finalitzar l’estat d’alarma el 9 de maig i que decaurà el toc de queda, se sol·liciti per via judicial. “Encara no ho hem pensat, però totes aquelles restriccions que vulguem prendre i que afecten els drets fonamentals hauran de ser ratificades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)”.

El confinament comarcal ha provocat l’anul·lació de reserves hoteleres. El president de la Federació d’Hostaleria a Lleida, Josep Castellarnau, va destacar que les cancel·lacions han estat automàtiques i que aquesta setmana tancarà el 80% dels hotels del Pirineu.

Va confiar que no s’allargui i va afegir que és “un tancament encobert”. Des de la Federació de Turisme Rural, Jaume Ramon va confirmar les cancel·lacions, també motivades per les restriccions de sis persones i de dos bombolles de convivència, tot i que també per la mobilitat, igual que als càmpings, que van registrar anul·lacions.

Així mateix, els consells del Pirineu i Aran es van mostrar resignats pel confinament i van demanar que es tinguin en compte les comarques de muntanya davant de noves restriccions.

les mesures que entren en vigor demà

MOBILITAT. Torna el confinament comarcal a partir de demà divendres i fins al pròxim 19 d’abril i l’Alt Urgell i Andorra s’equiparen com una comarca. Es manté el confinament perimetral de Catalunya.

HOSTALERIA I REUNIONS Restaurants i bars continuaran obrint des de les 07.30 fins a les 17 hores i hi podrà haver sis persones per taula a l’interior, ja que el límit de reunions serà de 6 persones de grups bombolla diferents.

HORARIS Es manté el toc de queda entre les 22.00 i les 06.00, almenys fins al final de l’estat d’alarma el 9 de maig. Les botigues han de tancar a les 21.00 i restaurants poden repartir menjar fins a les 23.00.

ESPORT I CULTURA Segueixen oberts els vestidors de gimnasos i es mantenen les competicions d’esport federat. Museus, sales d’art, arxius o biblioteques poden acollir actes amb un aforament del 50 per cent. 

tracking