SEGRE

ESNOTICIA

Salut investiga dos morts a Tàrrega i Cervera després d'una dosi d'AstraZeneca

Un home va morir a Tàrrega i un altre a Cervera hores després d'haver rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 d'AstraZeneca. El departament de Salut va corroborar ahir que tots dos successos estan actualment “en estudi”, i va insistir que els beneficis de la vacunació superen de molt els riscos coneguts fins ara.

L’Onze de Setembre segueix avui per als d’entre 60 i 65 anys - La vacunació al pavelló Onze de Setembre de Lleida va acabar ahir al migdia i va quedar buit a la tarda. Es reprendrà avui durant tota la jornada, en lloc de limitar-se a l’hor ...

L’Onze de Setembre segueix avui per als d’entre 60 i 65 anys - La vacunació al pavelló Onze de Setembre de Lleida va acabar ahir al migdia i va quedar buit a la tarda. Es reprendrà avui durant tota la jornada, en lloc de limitar-se a l’hor ...MAITE MONNÉ

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament de Salut investiga la mort d’un home a Tàrrega i un altre a Cervera hores després de rebre la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 del laboratori AstraZeneca. Fonts de la conselleria van corroborar que aquests dos casos són objecte d’“estudi”, encara que van advertir que el procés “no és ràpid” i van insistir que els beneficis de la vacunació superen els riscos. Malgrat que l’Agència Europea del Medicament (EMA) ha relacionat aquesta vacuna amb l’aparició ocasional de trombes i el Govern espanyol n’ha restringit l’ús (vegeu els desglossaments), els casos amb resultat de mort són molt pocs.

La persona que va morir a Tàrrega, G. G. L., tenia seixanta-cinc anys, estava prejubilat, feia exercici amb freqüència i no se li coneixien patologies prèvies. Va morir dimecres al matí, dos hores després de vacunar-se a l’Espai Mercat. Segons fonts de l’entorn familiar, era a casa conversant per telèfon amb una de les filles quan de sobte va perdre el coneixement. Alarmats, els familiars van acudir al domicili, on el van trobar mort. Dos equips del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) van anar al lloc i van intentar reanimar-lo sense èxit durant més d’una hora i mitja.

Pel que fa al veí de Cervera, C. Z. M., tenia seixanta-tres anys i va perdre la vida el passat 25 de març, hores després de rebre la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca. Segons van confirmar fonts properes, s’havia queixat de “forts mals de cap” des que li van administrar la injecció. Segons assenyalen fonts familiars, va passar una mala nit i cap a les set del matí van trucar als serveis d’emergència, però aquests no van poder fer res per salvar-li la vida.

Tots dos casos esperen autòpsies per determinar les causes de les morts. El sistema de farmacovigilància del departament de Salut està investigant aquestes dos defuncions, encara que des de la conselleria van puntualitzar que “de moment no es pot parlar d’una relació causa-efecte amb la vacuna i s’han de conèixer primer totes les causes d’aquestes dos morts”.

Baix percentatge de trombes després de milions de vacunacions

L’Agència Europea del Medicament va confirmar dimecres un vincle d’AstraZeneca amb l’aparició de trombes en persones que van rebre aquesta vacuna, però va valorar que els beneficis continuen estant per sobre del risc d’efectes secundaris. El comitè de seguretat d’aquest organisme creu que els coàguls de sang “han d’incloure’s com a efectes secundaris molt rars”.

Fins ara s’han notificat una mica més d’un centenar de trombes a Europa de persones vacunades, dels quals una vintena han resultat mortals. Es tracta d’un percentatge ínfim respecte els més de 25 milions de vacunacions i és un nombre molt inferior al de defuncions per la Covid-19.

Primer fins als 55 anys a Espanya i ara només a partir dels 60

La vacuna d’AstraZeneca ha passat de ser la que s’administrava a Espanya a persones de fins a 55 anys a administrar-se només a partir dels seixanta. La decisió del ministeri de Sanitat de limitar- ne l’ús al grup d’edat comprès entre els 60 i els 65 anys és una mesura de “precaució” després que l’Agència Europea del Medicament l’associés a trombes. Després d’entrar en vigor ahir mateix, el ministeri de Sanitat va ampliar- ne a la tarda l’ús fins als 69 anys. Les diferents decisions que ha adoptat el Govern espanyol sobre l’ús d’aquesta vacuna han diferit en diverses ocasions respecte als criteris d’altres països de la Unió Europea.

tracking