SEGRE

ESNOTICIA

Salut veu casual la mort a Lleida de dos vacunats amb AstraZeneca

Creu que aquests veïns de Tàrrega i Cervera no van morir per una reacció adversa

Josep Maria Argimon, ahir en la roda de premsa.

Josep Maria Argimon, ahir en la roda de premsa.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va considerar aquest dimarts que les morts d’un home a Tàrrega i un altre a Cervera hores després de rebre la primera dosi d’AstraZeneca contra la Covid-19 no estan vinculades a la vacuna. “Com que ara tenim el focus posat en AstraZeneca [pels casos de trombes], resulta que també l’hem posat en aquestes dos persones perquè estaven vacunades, però gairebé no hi va haver temps que es pogués provocar una reacció per la vacuna”, va explicar ahir al ser preguntat per aquestes dos defuncions, malgrat que va explicar que n’hi ha hagut més.

“Hem trobat més d’una vintena de morts hores després de rebre la vacuna, però no amb AstraZeneca, si no amb Pfizer, que és el que més hem administrat en persones grans.”

Argimon va dir que efectivament “en el cas de Tàrrega i Cervera hi ha una concomitància en el temps”, coincidència deliberada o casual de dos o més factors en la producció d’un efecte, “però cal veure si alhora té una relació possible, probable o segura de causa i efecte. És a dir, que la vacuna causi aquest efecte”.

“Com que s’ha produït un esdeveniment així, el portem a analitzar i a estudiar, però tot apunta que és una concomitància en el temps o, dit d’una altra manera, que no hi va haver temps que pogués provocar-se una reacció a la vacuna.”

El departament de Salut va afirmar la setmana passada que aquests dos casos són objecte d’estudi, encara que van advertir que el procés no és ràpid. Malgrat que l’Agència Europea del Medicament (EMA) ha relacionat aquesta vacuna amb l’aparició ocasional de trombes i Sanitat n’ha limitat l’ús a persones de 60 a 69 anys, els casos amb resultat de mort són molt pocs.

El traspassat a Tàrrega tenia 65 anys, estava prejubilat, feia exercici amb freqüència i no se li coneixien patologies prèvies. Va morir dimecres al matí, dos hores després de vacunar-se. Era a casa conversant per telèfon amb una de les seues filles quan de sobte va perdre el coneixement. El SEM va intentar reanimar-lo sense èxit durant més d’una hora i mitja.

Quant al veí de Cervera, tenia 63 anys i va morir el passat 25 de març, hores després de rebre la primera dosi d’AstraZeneca. S’havia queixat de forts mals de cap des que li van administrar la injecció. Segons la família, va passar una mala nit i cap a les set del matí van trucar als serveis d’emergència, però aquests no van poder fer res per salvar-li la vida. El sistema de farmacovigilància de Salut investiga les dos morts.

tracking