SEGRE

EQUIPAMENTS ARXIU

L'Arxiu Comarcal de les Garrigues estarà a punt d'aquí a un any i mig

Laura Borràs ha posat la primera pedra del futur edifici

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'Arxiu Comarcal de les Garrigues estarà a punt d'aquí a un any i mig, segons ha explicat l'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir. Les obres van començar a principis del març passat i la previsió és acabar-les en un termini de 16 a 18 mesos. El futur equipament tindrà dues plantes, una planta baixa on es concentrarà l'activitat arxivística i estarà obert a la ciutadania i el primer pis, on es conservarà el patrimoni documental de la comarca. Aquest divendres, la presidenta del Parlament, Laurà Borràs, ha posat la primera pedra del futur edifici en un acte què també ha comptat amb bona part dels alcaldes de la comarca. Les Garrigues, juntament amb l'Alta Ribagorça, són les úniques comarques que encara no disposen d'un arxiu comarcal propi.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha afirmat que "és un goig" poder posar la primera pedra a un edifici que ha estat llargament reivindicat a la comarca. I més, ha afegit, fer-ho dos dies després de la commemoració de la proclamació de la República Catalana per part del president Francesc Macià, fill de les Borges Blanques, i a l'espai que anteriorment ocupava la caserna de la Guàrdia Civil de la capital garriguenca. "És un doble moment de justícia poètica", ha expressat. També s'ha mostrat satisfeta que la seva feina al capdavant del Departament de Cultura hagi "culminat", finalment, amb la materialització del projecte.

Per la seva banda, l'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, ha indicat que amb l'Arxiu Comarcal la comarca recuperarà "molt patrimoni documental que ara està escampat pels pobles" i que, això, permetrà "encarar millor el futur amb un coneixement més precís del que és la història ancestral" de les Garrigues.La construcció de l'arxiu comarcal era una reivindicació històrica de les Garrigues. Les obres tenen un cost de 2.416.968 euros, aportats pel Departament de Cultura, i la previsió és que l'equipament sigui una realitat durant el 2022.

Tindrà una superfície de 1.292 m2, distribuïts en dues plantes. A més, una plaça donarà accés a l'edifici.La planta baixa, amb uns 500 m2 de superfície útil, estarà oberta a la ciutadania i serà on es desenvoluparà l'activitat de custòdia dels documents. La major part de la planta baixa estarà dedicada al treball dels arxivers (recepció, catalogació, despatxos) i també hi haurà una sala de consultes. Una altra part serà per a usos arxivístics i complementaris. En aquest sentit, hi haurà una sala multifuncional que podrà acollir actes, conferències o exposicions. A la primera planta, s'hi ubicaran quatre grans sales per al dipòsit i conservació de documents. Tindrà 1.100 metres de prestatgeries que podrien encabir fins a 29.000 caixes amb documentació.

L'Arxiu Comarcal de les Garrigues estarà enllestit en un any i mig

L'Arxiu Comarcal de les Garrigues estarà enllestit en un any i migACN

tracking