SEGRE

MUNICIPIS TURISME

Discrepàncies entre conselleries frenen l'ús de les cabanes de volta com a allotjaments turístics

El nou decret de Turisme, que obre la porta a fer-ho, xoca amb la llei d'Urbanisme, que no admet canviar-ne l'ús agrari per acollir visitants || Paralitza iniciatives en curs a les comarques lleidatanes

Interior d’una cabana de volta que ja s’ha habilitat a Torrebesses com a allotjament turístic.

Interior d’una cabana de volta que ja s’ha habilitat a Torrebesses com a allotjament turístic.M.U.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els primers projectes per utilitzar cabanes de volta a Lleida com a allotjaments turístics estan paralitzats, com també ho està la possibilitat que més d’un centenar de municipis a tota la província puguin allotjar turistes en aquestes i altres construccions de pedra seca com balmes i masos. Tot està pendent que les conselleries d’Empresa i Territori resolguin diferències de criteri sobre aquesta qüestió.

El nou decret de Turisme de la Generalitat va obrir la porta l’agost de l’any passat a recuperar aquests elements de l’arquitectura popular com a allotjaments turístics, i va deixar-ne la regulació en mans dels ajuntaments.

L’Associació de Micropobles de Catalunya ha sol·licitat reunions per poder superar les traves

Tanmateix, la conselleria del Territori addueix que la llei d’Urbanisme no permet el canvi d’ús agrari al turístic. Així ho va explicar el president de l’Associació de Micropobles de Catalunya i alcalde de Torrebesses, Mario Urrea. L’entitat promou aquesta alternativa com una nova font d’ingressos per als petits municipis.

Urrea espera reunir-se ben aviat amb la direcció general de Turisme de la Generalitat i amb la d’Urbanisme, a fi de buscar un acord. Així mateix, va destacar que molts pagesos ja han començat a habilitar cabanes de volta per a ús turístic i fins i tot alguns ja han finalitzat les obres per restaurar-les i esperen poder-les obrir.

La firma francesa Cuadrat Valley, que impulsa un dels primers projectes a Lleida per aprofitar aquestes construccions com a allotjaments d’oleoturisme a Juncosa, espera una solució que li permeti fer-ho i, fins llavors, es concentra en la construcció, a partir del proper mes de maig, d’un molí i una show room per mostrar els seus productes i iniciatives als visitants.

Els consells han recollit en inventaris més de 2.500 construccions de pedra seca a les Garrigues i el Segrià, i també abunden en altres comarques. Les iniciatives per donar-los ús turístic es basen que el nou decret recull la categoria d’“allotjament singular”, que pot incloure’n altres com cabanes en arbres, tendes d’acampada en paratges naturals, cases de pastor, antics molins o construccions de fusta, que poden ser una alternativa als models convencionals.

El decret estipula que aquests allotjaments han de tenir un llit o lloc on dormir per a cada visitant i les mínimes condicions higièniques, que contemplarien algun tipus de fossa sèptica o lavabo similar al que tenen les autocaravanes.

tracking