SEGRE

Obren la porta a restaurar un antic poble deshabitat del Pallars Sobirà

Desenes de voltors al canyet prop del poble de Buseu, fotografiats des d’un dels amagatalls habilitats amb aquesta finalitat.

Desenes de voltors al canyet prop del poble de Buseu, fotografiats des d’un dels amagatalls habilitats amb aquesta finalitat.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió d’Urbanisme del Pirineu sotmetrà aquesta setmana a aprovació un pla urbanístic que obre la porta a restaurar un antic poble deshabitat del Pallars Sobirà. Es tracta del nucli de Buseu, al municipi de Baix Pallars.

Les antigues edificacions i els terrenys que les envolten són propietat des de fa anys d’una empresa local, L’Altre Pallars SL.

Fins ara ha restaurat un habitatge com a allotjament de turisme rural i ofereix estades d’ecoturisme basat en l’observació i fotografia d’aus, en especial voltors i altres espècies carronyeres.

Per fer-ho utilitza un femer per atreure les aus amb carronya i amagatalls (aguaits) des d’on observar-les i fer-ne fotos. Un responsable de l’empresa propietària del nucli de Buseu va explicar que, si bé el pla permetria recuperar l’antic poble, no es plantegen per ara donar un nou ús a altres edificis buits.

Van apuntar que el principal motiu per impulsar aquest pla urbanístic és facilitar la consolidació dels immobles i frenar-ne el deteriorament.

Actualment es conserva l’antiga església i algunes cases. Van assenyalar també que fins ara hi han portat a terme diverses intervencions amb aquesta finalitat i van indicar que cadascuna havia requerit una autorització específica. Disposar d’un pla específic simplificaria aquesta mena d’obres.

Altres projectes

D’altra banda, la comissió d’Urbanisme del Pirineu haurà d’examinar també projectes per a instal·lacions de diferents explotacions ramaderes a les comarques de l’Alt Urgell i del Pallars Jussà.

tracking