SEGRE

AGRICULTURA INICIATIVES

El Garrigues Sud ja té dos-centes hectàrees al banc de terres conreades per joves agricultors

Més d'un centenar de pagesos s'han anat sumant al nou regadiu en els últims cinc anys || S'inclourà en el que impulsa la comarca de les Garrigues en col·laboració amb la conselleria d'Agricultura

El Garrigues Sud ja té dos-centes hectàrees al banc de terres conreades per joves agricultors

El Garrigues Sud ja té dos-centes hectàrees al banc de terres conreades per joves agricultorsAMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Garrigues Sud ha incorporat en els últims cinc anys gairebé 200 hectàrees al seu banc de terres. Ja estan conreades i en producció, en la gran majoria en mans de joves agricultors que s’han integrat al nou regadiu.

Així ho va explicar el president de la comunitat de regants, Xavier Pelegrí. Més d’un centenar de nous pagesos s’han integrat al camp gràcies a la conversió de secà a regadiu que ha suposat aquest sistema, iniciat fa gairebé vint anys i que ara rega 9.000 hectàrees.

Això contribueix a garantir el relleu generacional en una de les comarques més envellides de Catalunya. Pelegrí va indicar que aquesta situació es pot extrapolar a les noves àrees de regadiu del Segarra-Garrigues a Castelldans o les Borges Blanques.

El banc de terres evita que les finques quedin abandonades i permet que prossegueixi l’activitat agrícola. Segons Pelegrí, una de les últimes experiències és la de dos joves de la Granadella que han arrendat 40 hectàrees de cultius a Bovera, pertanyents a un pagès de setanta-quatre anys que s’ha retirat.

També recorren al banc de terres els que busquen comprar explotacions per formar part del pla d’incorporació de joves agricultors, com és el cas de Josep Vidal (vegeu el desglossament). L’objectiu és ser considerats com a professionals.

Segons la normativa, s’estableixen diferents barems. Per exemple, han de ser propietaris d’unes 30 hectàrees de secà o cultiu llenyós o unes 20 de regadiu.

Generalment, un agricultor professional acostuma a tenir unes 30 hectàrees, com a mínim, per demostrar que el sector primari és el seu mitjà de vida..

El consell de les Garrigues prepara el reglament del primer registre de finques a nivell comarcal

L’experiència del Garrigues Sud ha servit d’exemple per posar en marxa el banc de terra de les Garrigues, el primer a Lleida, segons el consell, promotor de la iniciativa juntament amb Agricultura (vegeu SEGRE del 16 de març). De fet, la intenció és que el del Garrigues Sud s’afegeixi al de la comarca. Per crear-lo s’han mantingut reunions en què han participat la Cooperativa Sant Isidre de les Borges, la d’Arbeca i el Segarra-Garrigues. En l’actualitat, s’està elaborant el reglament per posar-lo en marxa, va indicar el president del consell, Jaume Setó.

S’ha de recordar que el Parlament va aprovar el 2019 la llei d’Espais Agraris, que preveu crear un “registre de terres”, per posar en producció les finques en desús de Catalunya, aproximadament 45.000 hectàrees.

tracking