SEGRE

HABITATGE PROTECCIÓ I LLOGUER SOCIAL

Centenars de famílies de Lleida, en llistes d'espera per accedir a un habitatge social

Més de 100 a Cervera i a Balaguer, i els ajuntaments apel·len als propietaris de pisos buits

A Cervera hi ha més de 100 famílies en llista d’espera per a un habitatge de protecció oficial.

A Cervera hi ha més de 100 famílies en llista d’espera per a un habitatge de protecció oficial.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Centenars de famílies de les comarques lleidatanes, especialment del pla, estan en llista d’espera per accedir a un habitatge de lloguer social o protecció. En el cas del lloguer, la demanda és més alta que l’oferta en la majoria de la borses municipals d’habitatge, ja que en molts dels municipis s’han esgotat els pisos disponibles. Els ajuntaments posen en contacte propietaris amb arrendataris, i, a canvi d’un lloguer inferior al preu de mercat, es garanteix a la propietat seguretat jurídica, la tramitació dels contractes i el cobrament del lloguer. En altres ocasions es tracta d’habitatges de titularitat pública dels consistoris o de la Generalitat.

Un dels casos més crítics és el de Cervera, en què la Paeria ha rebut aquest any més de 100 peticions per a un habitatge de protecció oficial i unes altres 300 famílies (el 13% de la població) reben ajuts per pagar el lloguer. La tècnica de Serveis Socials del consell de la Segarra, Maite Lecha, assegura que la falta d’habitatges ja era palpable a la comarca abans de la pandèmia però ara hi ha menys oferta perquè moltes famílies han vist reduïts els seus ingressos. Malgrat això, la paralització dels desnonaments ha evitat que algunes famílies arribin a situacions “crítiques”.

Tot i així, enguany a Cervera s’han registrat 4 desnonaments. La Paeria també telefona els propietaris perquè incloguin els seus immobles buits a la borsa d’habitatge municipal per a lloguer social i estudia incentius fiscals.

La falta de pisos a la Segarra també afecta els que es requereixen per a la Taula d’Emergència. A Balaguer hi ha 123 habitatges de lloguer tramitats a través de la borsa d’immobles ja ocupats i un centenar més de famílies estan en espera.

L’oficina municipal d’habitatge rep cada dia una mitjana de set peticions d’un pis de lloguer social. D’aquests 123 de lloguer, 68 són de particulars i la resta són de la Paeria o cedits per la Generalitat.

El consistori ha fet una crida als ciutadans que tinguin immobles buits perquè els posin de lloguer a través de la borsa d’habitatge. 

D’altra banda, a Mollerussa també hi ha una situació similar, amb una llista d’espera de 31 persones per a un habitatge de lloguer social i 83 famílies estan inscrites en el registre de sol·licitants de pisos de protecció oficial.

De la mateixa manera, a Solsona la demanda d’habitatges també és més alta que l’oferta i l’alcalde, David Rodríguez, va assegurar que des del consistori s’estudien accions per incrementar el nombre de pisos de la borsa municipal. El consistori ha elaborat un cens de pisos buits per emprendre aquestes mesures. Rodríguez també va destacar que la paralització dels desnonaments ha frenat una mica la demanda d’habitatge. A Solsona l’habitatge del consistori s’utilitza per a casos d’emergència (desnonament o violència de gènere).

Iniciatives municipals per evitar la despoblació rural

Ivars d’Urgell ha iniciat una campanya que, sota el lema Omplim les cases buides, pretén evitar la despoblació afavorint l’accés de veïns a habitatges que actualment es troben buits. Per aquesta raó, han repartit pel municipi dos formularis: el primer és perquè els veïns amb habitatges buits puguin informar de la seua disponibilitat i característiques, i el segon, perquè les persones que busquen una casa puguin donar-se a conèixer, així com el tipus d’habitatge que estan buscant (de lloguer, a la venda o la quantitat d’habitacions).

Així mateix, en altres municipis com el Palau d’Anglesola també es busquen fórmules perquè els habitatges buits puguin ser ocupats per nous veïns.

tracking