SEGRE

PATRIMONI RESTAURACIÓ

Restauren la teulada de la Casa Soléde Durro per evitar que es deteriori

El consistori la va comprar el 2005 per a un ecomuseu i hi inverteix ara 135.000 euros

Casa Solé de Durro, que serà en un futur un ecomuseu.

Casa Solé de Durro, que serà en un futur un ecomuseu.A. VALL DE BOÍ

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de la Vall de Boí ha donat llum verda a les obres de consolidació de la teulada de la masia pairal Casa Solé, i evitar-ne així el deteriorament. El consistori va adquirir l’immoble el 2005 per rehabilitar-lo i convertir-lo en un ecomuseu, ja que conservava tota mena d’elements relacionats amb la vida de l’àmbit rural.

La casa va ser abandonada en els anys setanta del segle passat i quan va ser adquirida es va dur a terme un inventari de tot el material emmagatzemat i la posterior catalogació. En total, es van arribar a catalogar fins a 4.600 objectes entre estris, eines agrícoles i mobiliari de la casa, que s’espera poder mostrar al públic quan estigui totalment rehabilitada.

Malgrat això, durant aquests últims 16 anys s’han dut a terme algunes actuacions per consolidar l’estructura però no s’ha arribat a rehabilitar l’immoble del tot per obrir-lo al públic. L’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, va apuntar que ara a través d’un ajut del departament de Cultura i fons del consistori es farà la consolidació de la coberta, molt danyada, i l’any que ve s’abordarà una altra actuació per estabilitzar les parets de la casa pairal.

Les obres preveuen una inversió de 135.200 euros. “En el seu moment va ser una de les cases pairals més importants de la zona i volem evitar que es deteriori més perquè pugui ser en un futur l’etnològic per posar de relleu la vida agrícola i ramadera de muntanya”, va dir.

El projecte per consolidar la coberta de la casa pairal comportarà la retirada de la teulada de pissarra, reforçar alguns murs per estabilitzar-los i tornar-hi a instal·lar una coberta nova que s’assembli a l’original. Tot i això, quedarà per a fases posteriors el condicionament de l’interior i de l’estructura principal de la construcció.

tracking