SEGRE

COMARCAS

Denuncien el tancament de la base d'helicòpters de Bombers a Tiurana

Alcaldes de la Noguera exigeixen mantenir-la a la campanya d'estiu i preveuen mobilitzacions || Interior confirma “reajustaments operatius” en mitjans aeris

Tiurana ha acollit durant l’última dècada la base dels helicòpters contra incendis.

Tiurana ha acollit durant l’última dècada la base dels helicòpters contra incendis.AJUNTAMENT DE TIURANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Alcaldes de la Noguera i l’Associació de Defensa Forestal (ADF) del Mig Segre denuncien que el departament d’Interior traslladarà aquest any la base d’helicòpters d’incendis forestals de Tiurana a Tremp durant la campanya d’estiu. Exigeixen el manteniment d’aquest equipament “totalment consolidat i essencial” per a la comarca i també l’Alt Urgell i el Solsonès.

“Fa una dècada que aquest servei té base a Tiurana i ens aporta molta tranquil·litat en una zona amb vastes superfícies forestals que només a la Noguera inclou més de 36.000 hectàrees entre els municipis de Ponts, Oliola, Cabanabona, Vilanova de l’Aguda, Baronia de Rialb i Tiurana”, va explicar Àngel Villarte, alcalde de Tiurana.

Per la seua part, Jordi Solà, cap de la regió d’emergències de Lleida (RELL), va confirmar que “a nivell de Catalunya hi ha uns reajustaments operatius pel que fa als mitjans aeris i aquest any no hi haurà base a Tiurana però n’hi haurà d’altres”, sense confirmar que es traslladi a Tremp.

Des de fa una dècada i en campanya d’estiu Tiurana acollia la base dels helicòpters contra incendis

L’alcalde de la Baronia de Rialb i president de l’ADF Mig Segre, Antoni Reig, va assenyalar que el trasllat és una “barbaritat sense sentit” que deixarà moltes comarques desprotegides davant els grans incendis. “Fins ara ha estat clau disposar d’un helicòpter a Tiurana, la capacitat de reacció ha estat sempre immediata i s’han pogut evitar molts focs qualificats com a grans incendis forestals (el GIF), capaços de cremar 20.000 hectàrees en dotze hores.” Els alcaldes van mostrar la seua “indignació” pel trasllat i van exigir saber el perquè sense consultar-ho amb el territori.

Asseguren que preparen mobilitzacions per paralitzar “aquesta possibilitat i estem disposats a defensar-lo traient les cisternes per tallar carreteres”. Interior preveu reunir-se aquesta setmana amb els alcaldes per explicar-ne els motius.

Un equipament inclòs al pla director urbanístic de Rialb La base d’helicòpters per a tasques d’extinció d’incendis, amb una dotació mínima d’un aparell o dos durant la campanya d’estiu, està reconeguda en el pla director urbanístic de Rialb, que ha estat aprovat recentment pel Govern. Per als alcaldes aquest reconeixement avala que el sistema “és eficient i necessari” en aquesta gran zona forestal que comprèn tres comarques. Lleida concentra sis grans àrees forestals que serveixen, per la seua orografia i localització, com a exemple per als plans de prevenció de grans incendis forestals.

Una d’aquestes àrees inclou la Noguera, l’Alt Urgell i el Solsonès. El municipi de la Baronia de Rialb té un alt percentatge de superfície forestal 11.963 hectàrees (83%), segons el mapa de risc d’incendis de Catalunya i es troba en una zona de risc molt alt.

tracking