SEGRE

INFRAESTRUCTURES MOBILITAT

Allau de crítiques a Lleida a pagar per circular a les autovies i l'AP-2 després d'alliberar el peatge

Una primera proposta del Govern espanyol apunta al cobrament d'un cèntim per quilòmetre || L'Executiu assegura ara que només l'aplicarà el 2024 si hi ha recuperació econòmica i obre la porta a ajornar-lo

Imatge recent del peatge de l’AP-2 a Lleida.

Imatge recent del peatge de l’AP-2 a Lleida.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El projecte del Govern espanyol d’establir un sistema de pagament a partir del 2024 per circular per les autovies i les autopistes que aleshores siguin lliures de peatge, com l’AP-2, ha recollit una allau de crítiques a Lleida. El sector del transport, la Cambra de Comerç i les plataformes que reclamen seguretat a l’N-240 van expressar ahir objeccions a aquesta proposta.

També ha rebut queixes de la Generalitat, partidària del sistema europeu de vinyeta, perquè l’Estat no ho ha consensuat amb els governs autonòmics. Associacions de consumidors com l’OCU i FACUA, i altres com el Reial Automòbil Club d’Espanya (RACE) s’han sumat a l’oposició a aquesta mesura.

El president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, va afirmar que “no veuen bé” el pagament per utilitzar les vies d’alta capacitat al considerar que encareix costos de transport, si bé va apuntar que esperen a conèixer els detalls de la proposta del Govern central. Sílvia Llobet, secretària general de la patronal del transport Asotrans, va considerar que el sector està ja molt gravat amb impostos i només es va mostrar disposada a acceptar la proposta del Govern espanyol si s’aplica de forma equitativa a tots els vehicles i territoris.

L’alcalde de les Borges i president de la plataforma Prou Morts a l’N-240, Enric Mir, va apuntar que la fi de la concessió de l’AP-2 l’1 de setembre i el final de l’actual peatge “no significa el final dels pagaments” i que el que ara planteja l’Estat “reforça la reivindicació de millorar l’N-240”. Així mateix, la plataforma Rescap-2, que confiava en la fi del peatge per reduir el trànsit a l’N-240 i guanyar seguretat, veu “inadmissible” que l’AP-2 torni a ser de pagament tres anys després de concloure la concessió.

El futur sistema de pagament encara s’ha d’establir, però l’Estat estudia cobrar un cèntim per quilòmetre. La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va reconèixer que apunten al 2024 per aplicar els pagaments, encara que va puntualitzar que no ho faran fins a “tenir assentada la recuperació” econòmica, amb la qual cosa va obrir la porta a ajornar-los. La ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, va afegir que “és raonable plantejar que paguin també els 100.000 vehicles que entren cada dia al país, la meitat dels quals estrangers”.

tracking