SEGRE

HABITATGE VULNERABILITAT

Desallotjats de Sant Isidori de Mollerussa, 'asfixiats' per hipoteques de pisos que tiraran

Persones i famílies vulnerables les han de pagar juntament amb el lloguer dels pisos on els han reallotjat || Demolicions en marxa tres anys després que la Generalitat garantís que mediaria amb els bancs

L’inici de les demolicions als blocs Sant Isidori de Mollerussa, el mes de març passat.

L’inici de les demolicions als blocs Sant Isidori de Mollerussa, el mes de març passat.JOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Veïns dels blocs Sant Isidori de Mollerussa es veuen abocats a l’asfíxia econòmica a l’haver de pagar dos habitatges alhora. Paguen des de fa anys les hipoteques de pisos que van comprar en aquests edificis, ara en procés de demolició. Després del desallotjament, hauran d’abonar també el lloguer dels pisos socials que els ofereix la Generalitat. En aquesta situació es troben al voltant d’una desena de persones i famílies, moltes en situació de vulnerabilitat, segons fonts pròximes al procés de reallotjament.

La Generalitat es va comprometre fa tres anys a mediar entre els bancs i els veïns amb hipoteques sobre pisos a Sant Isidori, i va precisar que ho faria a través d’Ofideute, un servei d’assessorament i mediació en matèria hipotecària. Així ho van confirmar afectats i l’ajuntament de Mollerussa.

L’alcalde, Marc Solsona (PDeCAT), va explicar que el consistori es manté en contacte amb l’Incasòl, que porta a terme la demolició dels blocs; i amb l’Agència de l’Habitatge de la Generalitat, resposable de reallotjar els habitants. Va indicar que aquest últim organisme els va comunicar que “ha tramitat cada cas davant d’Ofideute, però encara no hi ha resolució”.

Aquest diari va intentar obtenir la versió de l’Agència de l’Habitatge..

Després de la declaració de ruïna dels blocs, un ha estat demolit i la demolició del segon s’iniciarà aviat. Almenys una família reallotjada paga des de fa mesos el lloguer d’una vivenda social i la hipoteca del seu pis a l’espera que l’enderroquin. És un matrimoni amb fills que va negociar prolongar el crèdit per rebaixar la quota.

Un altre afectat, Francisco Consuelo, pensionista de vuitanta-vuit anys que viu des del 2001 a Sant Isidori, espera instal·lar-se en un habitatge social després de firmar el lloguer aquesta setmana. Calcula que fer-se càrrec d’aquesta despesa i la hipoteca li suposarà “anar molt just”. “Vam presentar els papers que ens van demanar però el banc no ens treu la hipoteca”, explica.

Una situació similar és la de Mariam Bouwa i el seu germà. Tots dos d’origen sahrauí, es van instal·lar el 2002 als blocs i no han firmat encara el contracte lloguer que ofereix la Generalitat. Temen no poder pagar-lo. “No tenim prou diners si cal liquidar també la hipoteca”, explica la Mariam.

tracking