SEGRE

REPORTATGE HABITATGE

Rehabilitar per repoblar

Nou municipis de Lleida participen en un pla pilot de la Generalitat amb ajuts per condicionar habitatges buits i atreure noves famílies || Plantegen projectes que consistiran a adequar equipaments com antigues escoles o casernes de la Guàrdia Civil en desús

659226_2.jpg

659226_2.jpgX.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La despoblació és un dels problemes que afecten gran part dels municipis de Lleida. Tanmateix, la crisi sanitària de la Covid i l’impuls del teletreball han disparat l’interès per viure als pobles, allunyats de les massificacions. No obstant, molts s’han trobat amb un problema, ja que tenen cases buides, però o bé haurien de rehabilitar-se o els propietaris no volen posar-les de lloguer.

Aquesta situació, que també provoca que els joves que volen emancipar-se hagin d’anar-se’n a viure a altres municipis en els quals hi ha habitatges disponibles, ja es va detectar molt abans de la pandèmia i hi ha ajuntaments que ja van impulsar plans d’ajuts per restaurar-los, com per exemple Montoliu de Lleida o la Granadella. Llardecans també activarà una línia de subvencions dotada amb 20.000 euros per rehabilitar immobles i posar-los de lloguer.

El projecte arriba quan la Covid i el teletreball han disparat l’interès per instal·lar-se als pobles

A més, la conselleria de Territori ha convocat un programa de subvencions, dotades amb dos milions, per reactivar l’habitatge a les zones rurals, atreure famílies i repoblar els pobles petits. La Generalitat ha seleccionat vint municipis, nou dels quals de Lleida, perquè duguin a terme proves pilot i condicionin cases perquè acullin nous veïns.

Fins a vint-i-set localitats de Lleida van optar a participar en aquest pla i el Govern ha elegit Ciutadilla, Maldà, Llardecans, Almatret, Baix Pallars, Josa i Tuixent, Isona i Conca Dellà, Pinós i Riner. A més, Territori preveu obrir al juliol una nova convocatòria per als altres 352 pobles.

Els ajuntaments proposen restaurar des d’antigues escoles a Isona o casernes de la Guàrdia Civil en desús a Ciutadilla fins a instal·lar plaques solars amb bateries una casa ja moblada a Almatret per convertir-la en un habitatge autosuficient (vegeu les claus). L’objectiu és oferir un lloguer assequible per a famílies joves. Localitats com Riner plantegen destinar l’habitatge que rehabilitaran a acollir refugiats, en el marc d’una iniciativa de l’Associació de Micropobles i el SOC.

659226_3.jpg

659226_3.jpgX.R.

659226_4.jpg

659226_4.jpgX.R.

659226_5.jpg

659226_5.jpgX.R.

659226_6.jpg

659226_6.jpgX.R.

El primer tinent d'alcalde d'Almatret, Fermín Esteban, i Tarragó davant la casa que s'adequarà.

Rehabilitar per repoblarX. R.

tracking