SEGRE

ENERGIES RENOVABLES

El Govern assegura que no permetrà parcs solars en àrees de regadiu

Els vetarà en sòl d'alt valor agrícola i on s'hagi invertit per transformar secans i en àrees d'interès natural || Una desena ja han passat el primer filtre

La presentació dels documentals a Mas de Melons.

La presentació dels documentals a Mas de Melons.M.M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, va assegurar ahir que la Generalitat vetarà els parcs solars i eòlics en zones d’alt interès agrícola, en sòls fèrtils o on s’hagi fet una inversió pública per a la conversió en regadiu. Tampoc els permetrà en àrees de valor natural o paisatgístic.

Va incidir que a Catalunya hi ha prou superfície per instal·lar-los en zones de secà o on no interfereixin amb altres interessos. Va recordar que el vistiplau inicial de la ponència d’energies renovables no és l’última paraula en el procés d’autorització, malgrat que una desena de projectes ja han passat aquest primer cribratge a les comarques de Lleida.

Els promotors plantegen instal·lar plaques fotovoltaiques en parcel·les de regadiu del Segarra-Garrigues, el Garrigues Sud, el Segrià Sud i el Canal d’Urgell (vegeu SEGRE d’ahir).

Miralles va atribuir el boom de peticions per fer centrals solars i eòliques des de finals del 2019, després d’entrar en vigor l’actual normativa, al fet que a Catalunya amb prou feines s’han construït instal·lacions d’aquesta mena en els últims quinze anys. “S’ha de tenir en compte que en deu anys hem d’aconseguir que el 50 per cent de l’energia elèctrica procedeixi de les renovables i ara no arribem ni a un 16 per cent”, va dir, en relació amb els objectius fixats per la UE i la mateixa Generalitat. Tanmateix, va puntualitzar que “això no vol dir que s’hagi de fer de qualsevol manera”.

En aquest sentit, es va referir a les dues plantes solars previstes a Castelldans. Ocuparien aproximadament 200 hectàrees i, segons Miralles, no tindran vetos per part del Govern. Va instar l’alcalde, Conrad Llovera, a una trobada la setmana que ve per analitzar aquestes iniciatives. Dijous passat a la nit l’ajuntament es va reunir amb els quinze veïns afectats per les futures centrals solars i que hi són favorables. Llovera va remarcar que no només els amos dels terrenys hi estan a favor, sinó també “tots els veïns” perquè seran una font d’ingressos.

Documentals per a la promoció i l’estudi dels secans de Lleida

Ferran Miralles va fer aquestes declaracions al centre d’interpretació de Mas de Melons, a Castelldans, on va participar en la presentació d'Històries dels Secans, una sèrie de vuit documentals que relaten en primera persona els treballs i oficis claus per a la conservació dels secans i per a la projecció turística i la investigació d’aquestes àrees de Ponent. Són ornitòlegs, apicultors, productors d’oli, pagesos, picapedrers i fotògrafs que treballen i viuen de la terra i expliquen les seues experiències en aquests documentals que es publicaran a YouTube a partir del dilluns 17.

Miralles va indicar que a Lleida hi ha més de 54.000 hectàrees de secà de valor ecològic i paisatgístic. Va remarcar que en els últims cinc anys aquestes àrees han cobrat molta rellevància i que ara són capaços d’atreure visitants i estudis pel seu valor mediambiental.

tracking