SEGRE

ADMINISTRACIÓ PROMOCIÓ ECONÒMICA

Institucions de Lleida opten a ajuts de la UE amb 8 projectes per crear 6.000 llocs de treball

Diputació, Paeria, Generalitat, UdL i Cambres de Comerç plantegen inversions de 505 milions d'euros || Propostes de gestió forestal, energies netes, digitalització i turisme per al fons Next Generation

Joan Talarn, durant la presentació ahir a Lleida.

Joan Talarn, durant la presentació ahir a Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Vuit projectes impulsats per les institucions lleidatanes opten als fons Next Generation de la UE per a la recuperació econòmica després de la pandèmia de la Covid. La Diputació, la Paeria de Lleida, la Generalitat, la UdL i les Cambres de Comerç de la capital del Segrià i Tàrrega pretenen mobilitzar així una inversió directa de 505 milions d’euros i crear prop de 6.000 llocs de treball fins al 2026.

L’objectiu d’aquestes iniciatives és impulsar una transformació econòmica profunda, que afavoreixi al seu torn el desenvolupament de noves activitats i la implantació de noves empreses. La corporació provincial les va donar a conèixer ahir en un acte a l’Auditori Enric Granados de Lleida.

Els vuit projectes es basen en quatre eixos d’acció. El primer és afavorir l’ús de fusta i biomassa dels boscos lleidatans i subproductes de la indústria agroalimentària per crear nous productes i biocombustibles. El segon planteja avançar en la digitalització de l’activitat agrària i de l’administració pública. El tercer passa per impulsar un turisme sostenible, i el quart, per l’eficiència energètica, l’autoconsum energètic i les comunitats locals de producció d’energies renovables.

Sobre això últim, el president de la Diputació, Joan Talarn, va apuntar que impulsaran aviat el pacte institucional per a una implantació ordenada de les centrals solars i eòliques, tal com reivindiquen entitats ecologistes i plataformes veïnals. El vicepresident primer, Jordi Latorre, va recalcar en aquest sentit que aquestes instal·lacions s’han de construir només al sòl de menys valor agrícola i es va mostrar contrari a una moratòria.

La inversió més alta que es preveu, 300 milions d’euros, correspon al projecte per estendre la connexió de banda ampla als 422 nuclis de població i els 160 polígons industrials de Lleida. Això va més enllà del compromís actual entre Diputació i Generalitat de portar-la a tots els municipis lleidatans. Altres projectes es basen també en iniciatives ja en marxa, com la planta de compostatge d’Alcarràs i la biorefineria experimental que la Diputació impulsa a Balaguer. Al marge del fons de la Unió Europea, l’ens provincial preveu 4 milions d’euros en ajuts per revertir la despoblació i aprofitar l’arribada de nous veïns; i d’1,3 per a eficiència energètica.

tracking