SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Denuncien un primer atac de l'os aquest any a bestiar al Pallars Sobirà

Investiguen si un exemplar va matar una euga a Isil o es va alimentar del seu cadàver

Les restes de l’euga morta que es va trobar la setmana passada en una zona d’Isil.

Les restes de l’euga morta que es va trobar la setmana passada en una zona d’Isil.J.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un ramader d’Alt Àneu ha presentat la primera denúncia d’aquest any per un atac de l’os a bestiar al Pallars Sobirà. Li atribueix la mort d’una euga de la seua propietat, el cadàver de la qual va aparèixer devorat el dijous de la setmana passada a prop d’Isil. El cos presentava indicis d’haver estat colpejat i en el seu entorn es van trobar excrements i altres proves de la presència d’un plantígrad.

Ara s’investiga si va matar l’euga, o si aquesta ja estava morta i el depredador es va limitar a alimentar-se del cos. Val a recordar que s’han registrat quatre predacions aquest any a Aran, que s’han saldat amb la mort de cinc caps de bestiar.

El propietari de l’euga morta, Jordi Roset, va indicar que la va trobar a faltar a l’anar a vigilar el seu ramat i, després de trobar el cadàver, va informar els Agents Rurals i aquests van acudir-hi l’endemà. A banda de trobar excrements d’os als voltants, es va certificar que un os sense identificar havia estat diversos dies a la zona.

Roset va indicar ahir que està buscant els altres nou animals desapareguts. La població d’ossos al Pirineu s’estima ja en 64 exemplars, a l’espera que els nous cadells nascuts l’hivern passat surtin dels caus a l’estiu.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, va afirmar que és una població reduïda en comparació amb els 200 que habiten la serralada cantàbrica. .

Davant les peticions d’entitats ecologistes d’alliberar nous exemplars per substituir Cachou i els altres dos morts l’any passat per la intervenció humana, va afirmar que no hi haurà reintroducció d’ossos ara per ara, llevat que sigui necessari per problemes endogàmics de la població i “calgui pensar en sang nova”.

tracking