SEGRE

TECNOLOGIA MÒBIL

El 5G arriba a 26 municipis de Lleida i Riu de Cerdanya, amb 93 veïns, és el més petit

Telefónica ha portat la xarxa mòbil d'última generació a sis capitals de comarca i vint municipis mitjans i petits || A Catalunya hi tenen accés 236 municipis amb un 83% de la població total

Antonio Solà teletreballa des de la seua residència a Riu de Cerdanya.

Antonio Solà teletreballa des de la seua residència a Riu de Cerdanya.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Riu de Cerdanya té actualment 93 veïns censats (Idescat, 2020) i és el sisè municipi més petit de l’Estat que té accés a la tecnologia mòbil de cinquena generació. Telefónica ha desplegat el 5G en 26 municipis de Lleida des que va començar l’encesa la tardor passada a la capital.

Entre els municipis beneficiaris figuren tant capitals de comarca del pla i del Pirineu: Balaguer, Tàrrega, Mollerussa, Vielha i la Seu d’Urgell; com localitats de mida mitjana i petita. A banda de Riu de Cerdanya (el municipi més petit de Lleida amb 5G i el segon de Catalunya) hi ha Bellpuig, Alcoletge, Ponts, Torres de Segre, Bellvís, Bellver de Cerdanya, Vallfogona de Balaguer, Naut Aran, Soses, Artesa de Lleida, Corbins, la Fuliola, Bossòst, la Vall de Boí, Isona i Conca Dellà, Ribera d’Urgellet, Vilanova de Segrià, Llardecans i la Coma i la Pedra.

Segons fonts del sector, cap altra companyia no ha portat el 5G a poblacions de Lleida..

Tots ells ja poden connectar-se a la xarxa mòbil de cinquena generació que permetrà, per exemple, una connectivitat ultraràpida (un 133% més ràpida que la tecnologia 4G), que permet descarregar pel·lícules en pocs segons; connexió amb més dispositius, cosa que possibilitarà el desplegament de les ciutats intel·ligents i les cases robotitzades; o una reducció de la latència, que implica que la connexió als jocs d’ordinador a través del dispositiu mòbil seran igual de ràpids que amb fibra òptica. La latència, en aquest sentit, se situa per sota dels 10 mil·lisegons.

El 5G també permet la cirurgia a distància i pot donar un impuls definitiu a la intel·ligència artificial i a la internet de les coses. El director general de Telefónica a Catalunya, José Manuel Casas, va dir en declaracions a SEGRE que “la posada en marxa de la nostra avançada xarxa mòbil és un salt de nivell cap a la hiperconnectivitat que també canviarà el futur de Lleida”.

“Actualment el nostre país lidera les infraestructures digitals d’Europa amb la xarxa més extensa de fibra òptica i ho continuarem fent amb el desplegament del 5G”, va assenyalar

Casas

.

“Tecnologia del mil·lisegon” per atreure veïns Riu de Cerdanya és el municipi més petit dels 17 de la Cerdanya, sis dels quals de Lleida. El 5G implica que els veïns que tinguin un dispositiu mòbil apropiat tindran línia directa amb l’anomenada tecnologia del mil·lisegon, segons l’operadora Telefónica. Fonts de la companyia van explicar que han utilitzat les antenes de 4G al municipi i les ha adaptat a la tecnologia 5G, la qual cosa ha propiciat que el canvi hagi passat desapercebut entre els veïns i l’ajuntament.

tracking