SEGRE

HISTÒRIA

El Tarròs rep una part de la barana del pont 'Avenida', on Companys va ser entregat a les autoritats franquistes

Connecta les poblacions basques d’Irun i Hendaia

El Tarròs rep una part de la barana del pont 'Avenida', on Companys va ser entregat a les autoritats franquistes

El Tarròs rep una part de la barana del pont 'Avenida', on Companys va ser entregat a les autoritats franquistes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La diputada Mercè Carulla ha assistit —a l’Espai Companys, al municipi del Tarròs— a la recepció per part de la Generalitat de Catalunya, d’una part de la barana del pont ‘Avenida’, que connecta les poblacions basques d’Irun i Hendaia, que el 29 d’agost de 1940 va ser el lloc on l’agent de l’ambaixada franquista a París, Pedro Urraca, i un oficial de la Gestapo van entregar el president Lluís Companys a les autoritats franquistes.

L’acte de recepció ha estat presidit per Gemma Domènech, directora general de Memòria Democràtica. L’Espai Companys habilitarà un espai per exposar-lo en homenatge al president, com a representació de l’exili i la repressió, i com a símbol de la relació entre Catalunya i Euskadi.

Cal recordar que, gràcies al conveni de col·laboració signat l’any 2020 entre l’Administració de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de l’Urgell i l’Ajuntament de Tornabous, l’Espai Companys torna a ser visitable.

Ara, amb la instal·lació d’aquest nou element, s’espera donar-li un nou impuls que, juntament amb la museografia interactiva existent, fomentin la recuperació de la memòria democràtica de Catalunya, els valors democràtics i el respecte pels drets humans.

Properament, les institucions implicades organitzaran un acte públic en el qual es presentarà aquest nou element, que formarà part del patrimoni de l’Espai Companys i del poble català.

Cal recordar que, el passat mes de gener, l’Ajuntament d’Irun va aprovar una moció presentada per l’Associació de Memòria Històrica del Bidasoa Kepa Ordoki, en la qual s’acordava l’entrega a la Generalitat de Catalunya d’un element de la barana del pont ”Avenida” en reconeixement i reparació de la memòria del que fou president del govern català entre 1934 i 1940, l’il·lustre urgellenc Lluís Companys.

L’any 2019 l’Ajuntament d’Irun va iniciar els treballs de reparació de l’històric pont, que data del 1915, atès el seu mal estat de conservació. L’actuació va permetre la recuperació de 65 mòduls i 65 elements ornamentals d’aquesta barana, la majoria dels quals s’han sortejat entre la població d’Irun, altres s’han reservat per a l’hoteleria i la restauració, un mòdul s’ha reservat per instal·lar-lo al futur museu d’aquesta ciutat basca i un s’ha obsequiat al govern català.

tracking