SEGRE

L'alcalde d'Almacelles nega haver intervingut en contractacions

Josep Ibarz diu en el judici que les aprovava la Junta amb l'aval del secretari

Ibarz, a la dreta de la imatge, a la seua arribada als jutjats.

Ibarz, a la dreta de la imatge, a la seua arribada als jutjats.Magdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'alcalde d'Almacelles (Segrià), Josep Ibarz, ha negat que hagi intervingut mai per contractar ningú al consistori i assegura que sempre han estat "molt curosos amb el procediment". Així ho ha declarat en l'última jornada del judici contra ell que es fa al penal 1 de Lleida i en què la Fiscalia li demana 10 anys d’inhabilitació per un delicte continuat de prevaricació administrativa ja que entén que va intervenir en la contractació d'una desena de persones 'a dit'. Ibarz, que només ha respost les preguntes del seu advocat, ha afegit que els contractes els aprovava la Junta de Govern amb el vistiplau del secretari.

La tercera i última jornada del judici contra Ibarz ha començat amb la declaració de cinc persones més contractades per l'Ajuntament d'Almacelles entre els anys 2005 i 2012 sense haver optat a cap concurs públic, tal com ells mateixos han explicat. L'últim a declarar ha estat, com ja es va acordar el primer dia, l'acusat.

Ibarz ha explicat que al 2003 Almacelles comptava amb uns 5.300 habitants però que funcionaven com si fos un poble d'uns 2.000 habitants. "Faltaven treballadors al consistori", ha dit. A més, ha afegit, la població va anar augmentant progressivament fins als gairebé 7.500 habitants que hi ha censats actualment, la qual cosa va fer encara més necessària la contractació de personal.

Segons la Fiscalia, però, l'Ajuntament d'Almacelles va passar de 63 treballadors el 2003 als 123 el 2015 i la majoria dels contractes es van fer de manera "totalment arbitrària", per decret d'urgència signat per l'alcalde i sense convocar cap concurs públic, la qual cosa considera que ha quedat provada en el transcurs del judici, amb les declaracions dels testimonis. A més, segons el ministeri públic, Ibarz hauria aprofitat el seu càrrec per contractar amics, persones afins a la seva ideologia política o familiars, impedint així accedir a aquests llocs de feina persones amb més mèrits.

Ibarz en canvi, ha negat aquestes acusacions. "No hi ha cap familiar meu que treballi a l'Ajuntament i jo no vaig intervenir mai en la contractació de ningú", ha assegurat en la seva declaració. L'alcalde d'Almacelles ha explicat que era el tinent d'alcalde i regidor de Recursos Humans qui s'encarregava de buscar treballadors pels llocs de feina que calia cobrir, que era ell qui els entrevistava, que s'anunciaven les ofertes de feina a les guixetes repartides pel poble i demanant candidats al SOC i que qui aprovava les contractacions era la Junta de Govern amb el vistiplau del secretari en qui, ha dit "tenia confiança plena". "Qui sóc jo per qüestionar el criteri del secretari i de la Junta", s'ha preguntat. "Si el secretari em diu que signi, jo hi crec", ha afegit.

L'alcalde d'Almacelles ha aprofitat la seva declaració per arremetre contra la regidora que l'ha denunciat i el policia local que va obtenir 3.581 arxius informàtics del consistori que va donar després als Mossos. "M'han posat unes sis denúncies. Això és casi assetjament", ha dit. El seu advocat, a més, ha concretat que només 1 d'elles segueix en un jutjat d'instrucció i de la resta ha estat absolt. Cal precisar que una altra causa és la que es jutja aquests dies al penal 1 de Lleida.

Tot i que la Fiscalia acusa Ibarz d'haver intervingut en la contractació irregular d'una desena de treballadors de l'Ajuntament, l'advocat de la defensa ha centrat el seu interrogatori en 2, concretament la dona i l'home que van ser contractats com a interventors. Ibarz ha dit que es tractava de casos "d'urgència" ja que aquesta figura és necessària perquè l'administració no quedi aturada. En el cas de la contractació de l'últim interventor el 2012 "la situació era molt greu perquè s'havia mort l'interventor de llavors i s'acabava el termini per demanar un préstec de l'Estat i havíem de pagar a proveïdors i les nòmines", ha explicat. "Em va passar el candidat el secretari. Em va dir que era el millor, jo hi vaig confiar i vaig signar", ha dit.

La Fiscalia, però, no es creu el paper que Ibarz ha declarat haver tingut en les contractacions. Considera que ha quedat provat que era ell qui decidia qui es contractava ja que, ha dit, molts dels treballadors han declarat que no hi havia més candidats en el procés de contractació i a alguns fins i tot se'ls va trucar directament de l'Ajuntament per oferir-los la feina o en el cas d'un policia local, va ser el seu pare –conegut de l'alcalde- qui li va dir que Ibarz l'havia trucat per dir-li que buscaven algú i si l'interessava. A més, ha afegit el ministeri públic, Ibarz era membre de la Junta de Govern i era qui signava els decrets pels quals es feien contractacions d'urgència.

La defensa, en canvi, sosté que Ibarz no va influir en cap contractació, que els candidats venien ofertats pel SOC i que eren el regidor de Recursos Humans i el secretari els encarregats dels processos de contractació i de personal. Nega, a més, que les relacions d'amistat, afinitat política o familiars hagin tingut res a veure en la contractació d'aquestes persones i insisteix que els documents que es van extreure dels ordinadors de l'ajuntament no haurien d'admetre's com a prova ja que no es van fer amb un procediment judicial correcte, la qual cosa nega la Fiscalia, que insisteix que es van fer seguint totes les normes i la legalitat.

tracking