SEGRE

ESNOTICIA

Primeres 300 vacunes a empleats de la fruita a Soses i n'arriben 3.600 més

Treballadors de la campanya al Baix Segre reben la de Janssen, d'una sola dosi

La vacunació a Soses s’ha centralitzat a la sala de ball.

La vacunació a Soses s’ha centralitzat a la sala de ball.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Uns 300 treballadors de la fruita de Soses van ser els primers a rebre ahir la vacuna de Janssen contra la Covid al Baix Segre. Demà arribaran 3.600 dosis més que s'injectaran a la mateixa xifra d'empleats de la campanya de la fruita. Salut treballarà en col·laboració amb Aragó i intentarà immunitzar-los tots en el menor temps possible.

Salut va iniciar ahir la campanya de vacunació del sector hortofructícola, en plena campanya, i va començar a aplicar la de Janssen, d’una sola dosi, a uns 300 treballadors de sis empreses hortofructícoles de Soses. Demà arribaran 3.600 dosis més, que s’inocularan a 3.600 treballadors del Baix Segre durant el cap de setmana i la setmana que ve, segons va anunciar la consellera, Alba Vergés, que va acudir a aquesta població per veure in situ l’actuació.

La conselleria ha triat aquesta vacuna pel fet de ser monodosi i la que millor s’adapta a un sector amb una gran mobilitat laboral. Va justificar l’operació, reclamada des de fa mesos pels alcaldes i el sector agrari, dient que ja es té gran part de la població vacunada i que s’efectua en paral·lel a la vacunació per franges d’edat, “per la qual cosa ja es pot anar a territoris específics”.

Primer es vacunarà els empleats de les empreses del Baix Segre que es van adherir al programa de cribratge de Salut de fa uns dies en el qual van participar 165 firmes amb 3.700 treballadors, ja que es disposa d’un cens; i després als que no es van afegir a la iniciativa facilitant formularis d’inscripció als ajuntaments. Vergés va indicar que també s’immunitzarà els que no disposen de contracte laboral i els que viuen en assentaments il·legals comptant amb la col·laboració del consell comarcal del Segrià i de la Creu Roja per poder fer un cens nominal i oferir-los una targeta sanitària provisional.

Va indicar que es treballa en coordinació amb Aragó, on la vacunació comença demà. La consellera va remarcar que la vacuna és voluntària, no obligatòria, i va dir que “seria una greu discriminació no contractar algú pel simple fet que no estigui vacunat”.

“Això sí, fem una crida a la vacunació perquè els resultats de la clara millora que ha suposat estan a la vista”, va indicar..

En aquest sentit, els juristes deixen clar que no es pot obligar ningú a vacunar-se. Que algú es negui a fer-ho no pot ser motiu de discriminació laboral. La vacunació és informació mèdica i com a tal l’empresari no pot exigir-la, explica el doctor en Dret i professor a la Universitat de Lleida Daniel Ibars. Si el temporer estava treballant abans de la vacunació, en cap cas la negativa no pot ser motiu d’acomiadament, explica Xavier Prats, de Prats Advocats. Ni tan sols les revisions mèdiques són obligatòries, explica aquest lletrat.

La campanya de la fruita mobilitza unes 20.000 persones del maig al setembre al Baix Segre. Empresaris i temporers van expressar ahir satisfacció, els primers perquè se’ls reconeix com a sector bàsic, els segons, perquè anhelaven vacunar-se.

Són d’Europa de l’est, el Magrib o subsaharians, tots amb contracte, van dir. Alguns són ja del poble, d’altres venen de diversos punts de l’Estat, d’altres campanyes de recol·lecció. Viuen de lloguer, amb familiars o a l’alberg. “L’any passat ho vam passar molt malament, pendents dels contagis. Aquest any la vacuna és garantia de treballar sense por”, diu una empleada marroquina. “És un dret. Treballem aquí mesos i aportem la nostra tasca vital. Venim des de fa anys i vacunar-nos ens dona seguretat i estem agraïts”, diuen d’altres.

La gestió estatal d’AstraZeneca, un “episodi lamentable”

Vergés va avisar que prop de 90.000 dosis de Pfizer poden quedar aparcades com a primera dosi si es confirma la decisió del ministeri de Sanitat que la segona tanda després d’AstraZeneca sigui amb aquesta marca. Va insistir que el Govern és partidari de tancar el cicle amb la mateixa vacuna d’Oxford perquè “és segura”. Va titllar d’“episodi lamentable” la gestió de l’Estat amb AstraZeneca i va exigir que assumeixi responsabilitats si finalment imposa vacunar amb Pfizer (més informació pàgs. 4-5).

Cribratge a Corbins, que estrena el mòdul per aïllar contagis

La Sala Coliseum de Corbins va acollir ahir la primera sessió de cribratges als treballadors del camp en què va participar una vintena de persones, segons va explicar l’alcalde, Jordi Verdú. A més, l’ajuntament va estrenar el mòdul d’aïllament de contagiats per Covid situat al parc del Riu, amb capacitat per a dos persones i proveït d’equipaments.

La vacunació a Soses s’ha centralitzat a la sala de ball.

La vacunació a Soses s’ha centralitzat a la sala de ball.MAGDALENA ALTISENT

tracking