SEGRE

TRIBUNALS JUDICI

L'alcalde d'Almacelles nega contractes a dit i responsabilitza antics secretaris

Josep Ibarz, que no va respondre a les preguntes de Fiscalia, afirma que no hi intervenia i que tots s'aprovaven a la junta de govern || Fiscalia demana deu anys d'inhabilitació per prevaricació

L’alcalde d’Almacelles, Josep Ibarz (dreta), a l’entrar ahir als jutjats de Lleida.

L’alcalde d’Almacelles, Josep Ibarz (dreta), a l’entrar ahir als jutjats de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’alcalde d’Almacelles, Josep Ibarz, va negar ahir davant del jutge que hagués fet contractacions a dit, va afirmar que “hem estat molt curosos i jo no he intervingut en cap contractació” i va responsabilitzar antics secretaris. Ibarz, que va ser l’últim a declarar a la tercera sessió d’un judici que s’ha celebrat aquesta setmana al jutjat penal número 1 de Lleida, es va negar a respondre a les preguntes de la Fiscalia i només ho va fer a les qüestions que li van plantejar el seu advocat i el jutge.

El Ministeri Públic va mantenir la petició de condemna de deu anys d’inhabilitació al considerar que va incórrer en un delicte continuat de prevaricació administrativa (vegeu el desglossament), mentre que la defensa va demanar l’absolució.

Ibarz va explicar que “totes les contractacions que es proposaven a la junta de govern s’anunciava al ban que es penjaven als taulells, el regidor d’Hisenda i Recursos Humans feia les entrevistes i s’aprovaven posteriorment a la junta i jo firmava el decret. El secretari no hi va posar mai cap objecció”.

En aquest sentit, va afegir que “no hauria firmat res que no tingués el vistiplau del secretari, que és realment qui mana en un ajuntament”. Respecte a l’ús d’aquest sistema, va afirmar que “és la manera més senzilla i ràpida”.

També va asseverar que no tenia cap familiar treballant al consistori i va justificar que l’augment de personal al consistori es va deure a “la transformació” que va viure Almacelles, que va passar en pocs anys de 5.300 habitants a més de 7.400. “Quan vaig arribar a l’alcaldia el 2003, es funcionava com en un poble de 2.000 habitants i la contractació de personal era necessària.

Es feia segons plantejaven les diferents regidories”, va argumentar en aquest sentit el primer edil.

“No hauria firmat res que no tingués el vistiplau del secretari”, va afirmar l’acusat

Abans de l’acusat va declarar l’extinent d’alcalde i regidor de Recursos Humans, que va afirmar que les contractacions es consensuaven a la junta de govern, que Ibarz no hi intervenia i que era ell la persona que feia les entrevistes. L’exedil va explicar que en molts casos només s’hi presentava un candidat. Altres treballadors van explicar que van ser entrevistats i que enllaçaven contractes temporals fins a ser fixos. El judici va quedar vist per a sentència.

“No s’ha acreditat cap procés selectiu”, diu la fiscal La fiscal va afirmar, després de mantenir la petició de deu anys d’inhabilitació per a Ibarz, que “en tot el judici no s’ha acreditat cap procés selectiu perquè no n’hi va haver. Es va incomplir amb la legalitat d’una manera palmària”.

En aquest sentit, va afegir que “no hi va haver publicitat, convocatòries ni selecció”. Així mateix va afirmar que “qualsevol contractació d’urgència necessita un informe que ho justifiqui i no n’hi ha cap”.

També va afegir que “van ser contractacions arbitràries perquè les decidia l’alcalde i injustes, perquè no hi havia la possibilitat de presentar-s’hi com estableix la llei”. Fiscalia manté que ha quedat provat que Ibarz era el que decidia a qui es contractava i va recordar als empleats de l’ajuntament que durant el judici van admetre que no van passar per cap concurs ni oposició pública per ocupar el seu càrrec.

L’ajuntament d’Almacelles va passar de tenir 63 treballadors el 2003 als 123 del 2015. En aquest període, només hi va haver un concurs públic.

Fiscalia també va defensar l’escorcoll que van fer els Mossos i que la defensa demana anular com a prova.

tracking