SEGRE

COMUNICACIONS NORMATIVA

Els vols amb GPS a l'aeroport de la Seu limiten el parapent d'Organyà a tretze quilòmetres

Aeroports busca solucions perquè actualment està prohibit l'esport en planador mentre un avió s'aproxima utilitzant aquest sistema || En un any s'ha prohibit el vol en un total de vuit ocasions

El Govern ha instal·lat un tòtem informatiu amb un pilot lluminós per alertar els parapentistes.

El Govern ha instal·lat un tòtem informatiu amb un pilot lluminós per alertar els parapentistes.AEROPORTS DE CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa pública Aeroports de Catalunya i l’ajuntament d’Organyà treballen des de fa més d’un any per fer compatible l’ús de les instal·lacions del camp de vol en parapent la Muntanya Màgica, en aquest municipi de l’Alt Urgell, amb l’aeroport d’Andorra-la Seu.

L’equipament d’Organyà, situat a 13,5 quilòmetres en línia recta de l’aeroport, és dins de la trajectòria d’aproximació de la base aèria, tal com explica la Generalitat.

Això significa que quan un avió comercial sol·licita operar amb l’ajuda del sistema d’aproximació per GPS, que va entrar en funcionament l’abril de l’any passat, l’activitat de parapent queda limitada.

Un tòtem informa de la prohibició d’utilitzar parapent quan un avió sol·licita operar amb GPS

Aeroports va instal·lar l’any passat un tòtem que informa els usuaris de la Muntanya Màgica de la prohibició de poder practicar “salts ni vols” quan el senyal lluminós està encès.

Fonts de l’empresa pública van explicar ahir que quan s’activa la llum, la limitació de poder volar és d’“entre dues i tres hores”. Des del mes de juny del 2020 i fins ahir només havia calgut activar el pilot i limitar els vols en parapent en vuit ocasions. Van atribuir la xifra a les restriccions per la crisi sanitària i que no totes les operacions comercials sol·liciten utilitzar el sistema d’aproximació instrumental.

Aeroports i el consistori han demanat a Aesa permetre les dos activitats com passa en altres aeroports

“Altres aeroports d’Europa es coordinen i fan que l’activitat de parapent i els vols comercials es puguin efectuar de forma simultània”, van assenyalar. Per aquest motiu, Aeroports i l’ajuntament d’Organyà han sol·licitat a l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (Aesa) aquesta possibilitat. “No serà una cosa immediata, però sabem que és possible i treballem per aconseguir-ho”, van assegurar en aquest sentit.

L’ajuntament d’Organyà, per la seua part, va considerar que la limitació actual “és insignificant”. La majoria de vols comercials són en horari de matí. L’alcalde, Celestí Vilà, va apuntar que “al matí la Muntanya Màgica no té activitat perquè les condicions de vol òptimes per als parapentistes comencen al migdia”.

L’heliport tindrà l’ús limitat a emergències mèdiques o forestals i l’horari serà només de nit. El Govern va anunciar el desplegament d’aquestes infraestructures l’estiu passat per tenir-les operatives abans de finalitzar el 2020. També tindrà heliport nocturn Tremp, Girona, Tarragona i l’Hospital d’Andorra.

Surt a concurs l’heliport nocturn de l’Alt Urgell

L’empresa pública Aeroports de Catalunya ha tret a concurs els treballs per habilitar un heliport nocturn per a emergències a l’aeroport de la Seu. La infraestructura estarà situada, segons detalla el projecte, al costat de la carretera d’accés principal a l’aeroport, a escassos metres de la tanca perimetral, a l’extrem sud-oest. El pressupost de licitació ascendeix a 155.349 euros, el termini per executar els treballs serà de quatre mesos i les empreses interessades poden presentar-hi ofertes fins a l’11 de juny. Les obres inclouen sistemes d’abalisament i il·luminació d’accessos.

tracking