SEGRE

MOBILITAT FERROCARRIL

Estat i Govern frenen la 'fuga' de maquinistes del tren de la Pobla

Pacten un títol només per circular per aquesta línia que evitarà que marxin a Renfe

Imatge d'arxiu d'un tren de la línia de la Pobla a Balaguer.

Imatge d'arxiu d'un tren de la línia de la Pobla a Balaguer.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un acord entre l’Estat i la Generalitat pretén posar fi a les dificultats que FGC viu des de fa anys per dotar de maquinistes els trens entre Lleida i la Pobla. Des que va assumir la gestió de la línia el 2016, molts dels conductors se n’han anat a treballar Renfe, per buscar millors condicions laborals. Poden fer-ho perquè tenen el certificat necessari per circular per la Xarxa Ferroviària d’Interès General (XFIG), que inclou els primers 1,9 quilòmetres de la via a Lleida. És l’únic tram que l’Estat no va transferir a la Generalitat.

Per frenar la constant fuga de personal a la línia de la Pobla, el Govern espanyol va accedir a crear a finals del 2020 un certificat “restringit”, que serveix només per circular pel petit tram de via estatal de Lleida i no per a tota l’XFIG. Quatre empleats de l’operadora catalana s’han convertit aquesta mateixa setmana en els primers a obtenir aquesta titulació després de superar els exàmens.

Vint-i-quatre empleats més estan en procés d’obtenir les autoritzacions que cal per conduir els trens

Quatre maquinistes s’han convertit en els primers a obtenir el nou títol a l’aprovar els exàmens

L’operadora catalana facilita formació al personal de la línia perquè pugui obtenir la formació necessària tant per circular pels 87,4 quilòmetres de vies propietat de la Generalitat com per aconseguir el títol restringit per al tram estatal a Lleida.

A banda dels quatre que han obtingut aquest nou certificat, vint-i-quatre treballadors més es troben actualment en diferents etapes d’aquest procés.

L’objectiu d’FGC és estabilitzar la plantilla de la línia Lleida-la Pobla de Segur amb “persones arrelades a les comarques lleidatanes”, i aconseguir que moltes d’elles puguin alternar la conducció de trens amb altres tasques pròpies del servei ferroviari. Així ho van explicar fonts de l’empresa pública. Fins ara, la realitat ha estat molt diferent. La marxa constant de personal qualificat durant anys ha obligat fins ara a l’operadora a formar contínuament nou personal.

També ha fet necessari contractar en ocasions maquinistes d’empreses externes per cobrir baixos i garantir tant els trajectes regulars com els del Tren dels Llacs.

tracking