SEGRE

TRIBUNALS INSTRUCCIÓ

La presidenta del CSIC nega responsabilitats en l'allau mortal

Menéndez va declarar com a investigada per via telemàtica davant del jutjat de Vielha || Pels suposats delictes contra la salut i la seguretat dels treballadors

Gaspar Giner.

Gaspar Giner.GRAE BOMBEROS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La presidenta del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Rosa Menéndez, va negar ahir que tingués qualsevol responsabilitat directa amb l’expedició a la Val d’Aran el març del 2018 en la qual dos guies de muntanya de Vilaller i Gia (Ribagorça oscenca) van morir i un tècnic de Boí va resultar ferit greu per una allau, segons ha pogut saber aquest diari.

Val a recordar que les famílies de Gaspar Giner i Unai Pérez s’han presentat com a acusació particular en la causa penal per l’accident i han demanat la imputació de la cúpula del CSIC perquè consideren que l’expedició, els membres de la qual anaven equipats amb material proporcionat per l’empresa científica, es va dur a terme sense mesures de prevenció. L’expedició anava al llac Redon i l’allau va ser a la vall de Conangles.

En la declaració que va fer ahir Menéndez com a investigada, per via telemàtica des de Madrid, va explicar l’estructura i forma de funcionar del CSIC. En aquest sentit, va recordar que té a càrrec seu uns 11.000 treballadors i que no pot conèixer el que es fa en tots els llocs on el CSIC desenvolupa les seues activitats, segons van informar les mateixes fonts.

Pel que fa al cas d’Aran, va explicar que eren els mateixos científics i els tècnics territorials els responsables de les mesures preventives dels seus projectes. Un delegat de l’agència estatal a Catalunya i els responsables dels serveis de prevenció també van declarar en aquest sentit.

El cas s’ha reobert després que l’Audiència de Lleida ordenés prendre declaració com a imputats a la presidenta del CSIC i a cinc persones més a l’entendre que poden ser claus per “conèixer l’estructura organitzativa i preventiva” quan va tenir lloc el sinistre.

El tribunal creu que, “malgrat que l’accident va ser qualificat de fortuït en un atestat elaborat pels Mossos d’Esquadra”, no es pot descartar “l’existència de certes sospites d’un delicte contra la salut i la seguretat dels treballadors”.

A l’allau va resultar greument ferit Roberto Sánchez, investigador contractat com a tècnic per al CSIC i veí de la Vall de Boí. “Fa més de tres anys que lluito per superar-ho, però hi ha coses que mai no s’oblidaran”, ha explicat en declaracions a El Correo. Li van amputar la cama esquerra.

Gaspar Giner.

Gaspar Giner.GRAE BOMBEROS

Gaspar Giner.

Gaspar Giner.GRAE BOMBEROS

tracking