SEGRE

INFRAESTRUCTURES PROVEÏMENTS

Comencen per fi les obres per a la portada d'aigua de boca a través del Segarra-Garrigues

La conducció provisional proveirà la Segarra, entrarà en funcionament aquest any i en dos, la definitiva || Comporta la desconnexió del Canal d'Urgell, del qual se subministra gran part de la comarca

La instal·lació ahir de la nova conducció entre Mont-roig i Castellnou d’Ossó.

La instal·lació ahir de la nova conducció entre Mont-roig i Castellnou d’Ossó.X.SANTESMASES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Segarra ha iniciat aquesta setmana al municipi d’Ossó de Sió les obres de la conducció d’emergència que proveiran la comarca amb aigua de boca del canal Segarra-Garrigues. L’obra comporta la desconnexió de la portada de la vall de Sió des de la xarxa del Canal d’Urgell, dissenyada el 1994, i que fins avui ha subministrat el 80 per cent de la comarca. Aquesta captació provisional del Segarra-Garrigues es durà a terme des de la mateixa conducció que proveeix el grup bonÀrea fins que es construeixi la conducció definitiva prevista per d’aquí a uns dos anys i que costarà un milió d’euros finançats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

La resta de la comarca se subministra, a la part sud (Talavera, Ribera d’Ondara, Montoliu, Montornès i Granyena), des del Canal d’Urgell des d’una presa denominada Vall de Cercavins i que està situada a Preixana. A la part nord, Torà i Sanaüja tenen previst proveir-se aquest mateix any des de la Mancomunitat d’Aigües del Solsonès, amb la qual està en negociacions. Cal recordar que Biosca ja es proveeix del Solsonès des de fa una dècada.

Es va construir el 2008 per tractar i distribuir aigua a quatre comarques però el projecte està aparcat

La conducció d’emergència es portarà a terme en un termini de sis mesos. Les obres han començat per la renovació dels cinc quilòmetres d’una nova xarxa que subministrarà les poblacions de Mont-roig, Bellver, Ossó i Castellnou.

La connexió provisional d’emergència prendrà l’aigua des de la captació que ja proveeix el grup bonÀrea, situada a uns dos quilòmetres de la planta potabilitzadora de Ratera. Segons va explicar el responsable d’aigües del consell de la Segarra, els treballs per estendre la nova xarxa fins a la potabilitzadora començaran a finals d’aquest mes per no afectar la collita de cereal.

La conducció d’emergència tindrà un cost de 500.000 euros. El projecte va rebre a l’abril el suport de la junta directiva de l’entitat Gestió d’Aigües de la Segarra (GAS) i del consell de la Segarra.

La planta potabilitzadora de Ratera es va construir el 2008 i està pensada per portar l’aigua del canal Segarra-Garrigues a la Segarra, l’Urgell, la Conca de Barberà i l’Anoia. La paralització del projecte en diverses ocasions i la falta de finançament va dur el 2018 que el consell de la Segarra projectés una portada inicial només per a la Segarra sense descartar en el futur la incorporació d’altres comarques.

La modernització de 1.200 ha de l’Horta, a punt aquest any

La modernització de les 1.287 hectàrees de l’Horta de Lleida, a les partides de la Caparrella i Malgovern, Butsènit i Rufea estarà en marxa el desembre d’aquest any, segons el president de la Junta de Sequiatge, Joan Antoni Boldú. En l’actualitat, s’estan fent proves de càrrega a la conducció general i d’algunes de les canonades secundàries. A més a més, es preveu que a l’estiu es comencin a col·locar els primers hidrants per al reg. Les obres, que costaran nou milions d’euros i tenen un termini d’execució de divuit mesos, es van reprendre fa un any després de l’aturada provocada per la crisi sanitària. 

La instal·lació ahir de la nova conducció entre Mont-roig i Castellnou d’Ossó.

La instal·lació ahir de la nova conducció entre Mont-roig i Castellnou d’Ossó.X.SANTESMASES

tracking