SEGRE

ENERGIA LITIGI

Tallen la llum a sis veïns de la Vall Fosca que rebutgen l'IVA del rebut

No es van acollir a l'acord entre la companyia i el municipi per liquidar factures

Protesta el març passat a la Vall Fosca contra els talls de llum i l’acord amb Endesa.

Protesta el març passat a la Vall Fosca contra els talls de llum i l’acord amb Endesa.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els talls de llum han tornat a la Vall Fosca. La companyia elèctrica Endesa va interrompre la setmana passada el subministrament a mitja dotzena de veïns que rebutgen pagar els rebuts, l’IVA dels quals costa més que el del mateix consum d’energia. Segons fonts de la companyia, dos afectats es van avenir a liquidar les factures i tornen a tenir electricitat, mentre que els altres quatre han estat sense des d’aleshores. Un d’ells, Jordi Barbal, se’n va adonar ahir mateix, a l’entrar amb la seua mare a casa seua a la Pobleta de Bellveí per primera vegada en dos setmanes.

Barbal va acudir als serveis socials del consell del Pallars Jussà per buscar ajuda. Va avançar que té intenció de denunciar als Mossos un tall que afecta la seua família i en especial la seua mare, octogenària i amb un alt grau de dependència. Va assegurar que no va rebre avís que li tallarien la llum.

Tant ell com la resta en aquesta situació van rebutjar l’acord al qual l’ajuntament de la Torre de Capdella i la companyia elèctrica van arribar al març per pagar de forma fraccionada les factures que l’empresa reclama als veïns i el consistori des del 2015. La corporació municipal es va avenir a firmar aquest acord en un moment en què la companyia havia iniciat talls de llum a famílies, una cosa que ja havia passat el 2017.

Els que han patit talls liquiden a la companyia l’import del consum elèctric i només l’IVA que consideren adequat. La CUP, a l’oposició, impulsa aquestes autoliquidacions. Els afectats van rebutjar en el seu dia adherir-se a l’acord per pagar al considerar que desvirtua el contracte del 1927 pel qual tenen electricitat a un preu molt inferior al de les tarifes actuals.

L’equip de govern d’ERC va afirmar en el seu dia que tan sols es va avenir a pactar per evitar talls i que reclamarà la devolució de l’IVA que creu incorrecte.

Contraris al pacte amb l’elèctrica impulsen la seua pròpia associació

Entre els afectats per talls, hi ha tres veïns que impulsen una nova associació de beneficiaris del contracte del 1927. Esperen separar-se de l’actual, que ha liderat el litigi per les factures amb l’ajuntament. Els promotors de la nova entitat creuen que el consistori no ha fet el possible per defensar el contracte i evitar talls. 

tracking