SEGRE

ESNOTICIA

Risc moderat o baix a gairebé tot Lleida

Deu de les dotze comarques estan en aquesta situació i només Urgell i Solsonès superen els 100 punts || Salut notifica ara sis morts al Pirineu, i la mitjana d'edat dels ingressats a l'UCI baixa a 57 anys

Risc moderat o baix a gairebé tot Lleida

Risc moderat o baix a gairebé tot Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Lleida va molt bé tant en la situació epidemiològica de la Covid com en la vacunació”, van assegurar ahir els màxims responsables del departament de Salut, Josep Maria Argimon i Carmen Cabezas. I és que deu de les dotze comarques lleidatanes han deixat enrere el risc de rebrot alt (a partir dels 100 punts) i només el mantenen l’Urgell, amb 110, i el Solsonès, que amb 543 punts fa dies que arrossega una mala situació, amb una mitjana de trenta contagis setmanals des del 25 de maig passat.

Tot i així, les regions sanitàries de Lleida i del Pirineu tenen una mitjana de risc de rebrot moderat –entre 30 i 100 punts– amb 56 punts en les dos zones. Per la seua banda, la resta de regions catalanes superen els 100 i la mitjana global de Catalunya és de 113 punts.

Menys d’un 3% de les proves fetes a Lleida donen positiu i les urgències per la Covid baixen un 20%

Per comarques, les que tenen un risc baix són el Pallars Jussà (0 punts) i l’Alta Ribagorça (12 punts) i les que el tenen moderat són la Segarra (31), el Segrià (54), el Sobirà (70), la Val d’Aran (74), les Garrigues (77), la Noguera (81), l’Alt Urgell (82) i el Pla d’Urgell (94).

Fa dies que els indicadors baixen i al pla de Lleida el rebrot ahir ho va fer en tres punts, fins als 56, i la velocitat de contagi (Rt) fins a un 0,66, mentre que al Pirineu el rebrot va davallar als 56 punts (-10) i l’Rt a un 0,91. A més, Salut només va notificar 25 contagis més al pla i, com a curiositat, en va restar un al Pirineu, on va notificar de cop sis morts més.

Amb l’actual situació la província segueix complint amb l’objectiu de Salut de tenir menys de tres-cents contagis setmanals per controlar la pandèmia i ara són menys de la meitat, amb 129. A més, no s’arriba al 3% de proves PCR o tests d’antígens positius, quan l’OMS posa el límit en el 5% per controlar els contagis. En l’última setmana, les atencions a Urgències per la Covid a l’hospital Arnau de Vilanova i el CAP de Prat de la Riba han baixat un 20% respecte a la setmana anterior, amb 189.

Finalment, la vacunació ha millorat dràsticament la situació als hospitals de Lleida, ja que aquest dimecres passat tenien la millor xifra des de fa onze mesos, amb 33 ingressats (Salut no actualitzarà les dades fins avui divendres). Gràcies a la immunitat, la mitjana d’edat dels ingressats a l’UCI de l’Arnau de Vilanova ha baixat en una setmana dels 66 als 57 anys, mentre que des de fa setmanes la dels infectats ha disminuït dels 43 als 35 anys.

Respecte a Catalunya, l’Rt va continuar pujant lleument i es va situar en un 1,04, dos centèsimes més, però el nombre d’ingressats per la Covid segueix a la baixa i eren 659, 25 menys que en el balanç anterior. També van disminuir els crítics, fins a 231, tres menys.

D’altra banda, es van declarar 674 nous contagis i dotze noves víctimes mortals. Al global d’Espanya, l’evolució de la pandèmia va seguir el seu lleuger descens amb una incidència acumulada de 118,2 casos per cada 100.000 habitants, tres dècimes menys, i superior encara en gairebé 60 punts a l’objectiu de la nova normalitat (menys de 50 casos).

Més presència d’algunes variants del virus

El cap de Microbiologia de l’hospital Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, va explicar ahir que Catalunya ha registrat una pèrdua de representativitat de la variant britànica del coronavirus en detriment d’una pujada de les soques índia i brasilera, encara que la del Regne Unit continua sent la predominant. Tant a Lleida com a Catalunya, la presència de les variants és homogènia i les que més preocupen són una altra de britànica, la sud-africana, brasilera i índica, encara que de moment les vacunes amb efectives contra totes.

Les classes aïllades baixen i no hi ha centres tancats

La incidència del coronavirus en els centres educatius de Lleida va disminuir ahir, amb quatre classes confinades menys a la província (21 en total) i 56 estudiants i docents menys en quarantena (627). Educació continua situant l’institut Francesc Ribalta de Solsona com el centre amb més grups aïllats de tot Catalunya, amb sis, i un centenar d’alumnes. Al llistat apareix també el col·legi Lestonnac de la capital, amb tres classes. El departament no notifica cap centre tancat.

Insten a considerar la Covid malaltia professional

La Intersindical-CSC reclama que el contagi per Covid-19 a la feina de les persones ocupades en els serveis essencials s’inclogui al llistat de malalties professionals perquè es consideri com a tal, fins i tot després que s’aixequin totes les mesures sanitàries derivades de la pandèmia.

El delegat territorial a l’Alt Urgell, Xavi Munt, va denunciar que a molts empleats se’ls ha canviat la consideració per la de “malaltia comuna” i que han deixat de cobrar el cent per cent del sou.

tracking