SEGRE

AVIACIÓ GENERAL

Setanta-cinc anys d'història volen a l'aeroport d'Alguaire

El Reial Aeri Club restaura un avió fabricat el 1946 i que va arribar a Lleida tres anys després || Un Piper J3 que torna a volar després de quatre anys de reparacions

La presentació de l’avió Piper J3 a l’hangar del Reial Aeri Club a l’aeroport d’Alguaire.

La presentació de l’avió Piper J3 a l’hangar del Reial Aeri Club a l’aeroport d’Alguaire.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Setanta-cinc anys d’història volen a Alguaire. Les instal·lacions del Reial Aeri Club a l’aeroport acullen un avió històric, fabricat el 1946, que ara ha tornat a volar després d’una reparació a Sabadell que ha durat quatre anys. Es tracta d’un Piper J3 i és l’aeronau “amb matrícula més antiga que està en vol a Espanya”, segons el president de l’entitat, Josep Maria Niubó. De fet, hi ha avions més antics a l’Estat, però estan exposats en museus.

Antoni Saldaña, pilot del club, va assenyalar que aquesta aeronau es va fabricar el mes de juny del 1946 als Estats Units i és a Lleida des del 1949. Va apuntar que “durant molts anys va ser l’avió d’instrucció del club”, i ha volat des de l’aeròdrom del barri de Magraners de la capital del Segrià, al d’Alfés i, ara, a l’aeroport d’Alguaire.

Aquesta peça històrica arriba a una velocitat d’entre vuitanta i noranta quilòmetres per hora. Se’n van fabricar uns 20.000 exemplars, que es venien a aproximadament 1.000 dòlars de l’època. Durant la Segona Guerra Mundial va ser “un protagonista important” del conflicte bèl·lic i es va utilitzar com a avió de suport a l’artilleria. “Cada vegada que un alemany veia un avió d’aquests entrava en pànic perquè sabia que el bombardejarien durant hores o dies”, va explicar.

També va arribar a utilitzar-se en combat, armat amb bazookas. Saldaña va afirmar que els Piper J3 van ser els “avions personals” de Dwight Eisenhower i dels generals George Patton i George Marshall, mentre que Eleanor Roosevelt també va volar amb un avió d’aquest model.

Per la seua part, el president de la Diputació, Joan Talarn, es va mostrar orgullós d’haver contribuït “que aquest símbol de l’aviació sigui aquí i pugui volar”. Talarn va destacar la col·laboració de la corporació amb l’aeroclub i amb l’aeroport d’Alguaire. Així mateix, Marc Cerón, soci de l’aeroclub, va assenyalar que el 2029 l’entitat celebrarà el centenari.

A l’acte de presentació del Piper J3 del Reial Aeri Club també va assistir l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, tres primers edils del Segrià, diputats provincials i representants dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil i Defensa.

tracking